Treceți la conținutul principal

Viaţa poliţiştilor, în pericol la Olt

Cazul poliţistului de la Transporturi Feroviare, ucis cu sânge rece de un tânăr recidivist pe peronul Gării Burdujeni, din municipiul Suceava, s-ar putea întâmpla în orice moment şi cu oamenii legii din judeţul Olt. Nu puţine au fost cazurile în care poliţiştii olteni au fost atacaţi de scandalagii în timpul aplanării unor scandaluri, viaţa acestora fiind pusă în pericol. 

Doar în primele şase luni ale anului 2017, statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt arată că au fost trei cazuri de ultraj asupra poliţiştilor din judeţ. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel din comuna Milcov, din a treia zi de Paşte, când agentul de poliţie Adrian Vieru, ajutorul şefului Postului de Poliţie Milcov, şi agentul Gheorghe Marinescu Olteanu, colegul său, au fost atacaţi cu o furcă în timpul unei intervenţii pentru aplanarea unui scandal la un bar de Milcov, autor fiind Aurel Trifu, un bărbat de 44 de ani, din localitate, care a mai comis fapte de natură penală. Agresorul a fost arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj comis prin violenţă şi ameninţare. Alte două cazuri de ultraj asupra poliţiştilor au mai avut loc şi în municipiul Caracal – acte grave de violenţă şi ameninţări, precum şi în comuna Valea Mare – acte de violenţă şi lovirea autospecialei din dotare. În cadrul conferinţe de presă desfăşurată joi la IPJ Olt, comisarul şef Cătălin Florescu, comandantul instituţiei, a confirmat faptul că unii colegi ai săi sunt victime ale unor infracţiuni de ultraj. „Există şi la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt astfel de situaţii, am avut o videoconferinţă astăzi (n.red. – joi) cu conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), iar săptămâna viitoare vom primi mult mai multe date cu privire la ce vom face în acest sens. Există şi o recomandare. La toate infracţiunile de ultraj ni se recomandă să participe şi un procuror în situaţia în care vor mai apărea astfel de infracţiuni, adică cele de ultraj asupra poliţiştilor. şi, Bineînţeles, cu privire la acest aspect vom avea o discuţie şi cu conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt”, a declarat inspectorul şef al Poliţiei Olt. Comisarul şef Florescu a fost întrebat de jurnalişti şi cu privire la deficitul de personal existent la nivel de instituţie, dar şi cât de pregătiţi sunt poliţiştii pentru a interveni în diverse misiuni, unele cu urmări grave. „Avem deficit de personal. La momentul actual, la nivelul ofiţerilor este de 24%, iar la nivel de agenţi este undeva la 11 – 12%. Anual, există două probe sportive pentru poliţiştii care desfăşoară activităţi în mod curent şi patru probe sportive pentru poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale. În fiecare an sunt testaţi psihologic şi este clar că toţi cei care sunt în activitate înseamnă că au trecut aceste probe. Rezultatele au fost pozitive, însă pentru fiecare vârstă există un alt barem”, a menţionat Cătălin Florescu. În conferinţă, a fost atins şi subiectul privind dorinţa poliţiştilor din ţară de a li se modifica statutul. Potrivit conducerii instituţiei, IPJ Olt nu a făcut propuneri cu privire la modificarea statutului poliţistului. „IPJ nu a făcut propuneri, eu ca şi conducere nu am nemulţumiri în acest sens. Colegii mei, poliţiştii, au posibilitatea prin sindicate să facă propuneri în această privinţă”, a declarat inspectorul şef al Poliţiei Olt. 

IPJ Olt, dotat corespunzător cu maşini 

În privinţa dotărilor, comisarul şef Cătălin Florescu a declarat că la această oră IPJ Olt are o dotare corespunzătoare în privinţa autospecialelor. „Despre dotări am discutat în cadrul videoconferinţei de astăzi (n.red. – joi), iar săptămâna viitoare vom avea un răspuns exact din partea conducerii IGPR cu privire la dotări. Probabil, vom primi sumele necesare la rectificarea bugetară, deoarece conducerea inspectoratului ne solicită prin Direcţia Logistică anumite direcţii. Spre exemplu, la maşini, faţă de anii anteriori, avem o dotare corespunzătoare”, a precizat inspectorul şef al Poliţiei Olt. Întrebat de dotări, şi comisarul Bogdan Voica, prezent la conferinţă, a declarat că serviciul pe care îl conduce nu duce lipsă de aşa ceva. „La Serviciul Rutier stăm foarte bine la capitolul dotarea autospecialelor, avem suficiente radare. Judeţul Olt chiar este unul dintre judeţele ţării cu multe aparate radar, 14 la număr, şi toate funcţionale”, a precizat acesta. Şeful Serviciului Rutier Olt a vorbit şi despre posibilitarea dotării serviciului cu aparate radar cu laser, tip pistol, cu cameră video HD de înaltă fidelitate, capabile să redea marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi chiar trăsăturile faciale ale conducătorilor auto. „Când va fi campania de achiziţie a radarelor noi, probabil şi judeţul Olt va beneficia de astfel de dotări”, a conchis comisarul Voica.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…