Treceți la conținutul principal

Viaţa poliţiştilor, în pericol la Olt

Cazul poliţistului de la Transporturi Feroviare, ucis cu sânge rece de un tânăr recidivist pe peronul Gării Burdujeni, din municipiul Suceava, s-ar putea întâmpla în orice moment şi cu oamenii legii din judeţul Olt. Nu puţine au fost cazurile în care poliţiştii olteni au fost atacaţi de scandalagii în timpul aplanării unor scandaluri, viaţa acestora fiind pusă în pericol. 

Doar în primele şase luni ale anului 2017, statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt arată că au fost trei cazuri de ultraj asupra poliţiştilor din judeţ. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel din comuna Milcov, din a treia zi de Paşte, când agentul de poliţie Adrian Vieru, ajutorul şefului Postului de Poliţie Milcov, şi agentul Gheorghe Marinescu Olteanu, colegul său, au fost atacaţi cu o furcă în timpul unei intervenţii pentru aplanarea unui scandal la un bar de Milcov, autor fiind Aurel Trifu, un bărbat de 44 de ani, din localitate, care a mai comis fapte de natură penală. Agresorul a fost arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj comis prin violenţă şi ameninţare. Alte două cazuri de ultraj asupra poliţiştilor au mai avut loc şi în municipiul Caracal – acte grave de violenţă şi ameninţări, precum şi în comuna Valea Mare – acte de violenţă şi lovirea autospecialei din dotare. În cadrul conferinţe de presă desfăşurată joi la IPJ Olt, comisarul şef Cătălin Florescu, comandantul instituţiei, a confirmat faptul că unii colegi ai săi sunt victime ale unor infracţiuni de ultraj. „Există şi la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt astfel de situaţii, am avut o videoconferinţă astăzi (n.red. – joi) cu conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), iar săptămâna viitoare vom primi mult mai multe date cu privire la ce vom face în acest sens. Există şi o recomandare. La toate infracţiunile de ultraj ni se recomandă să participe şi un procuror în situaţia în care vor mai apărea astfel de infracţiuni, adică cele de ultraj asupra poliţiştilor. şi, Bineînţeles, cu privire la acest aspect vom avea o discuţie şi cu conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt”, a declarat inspectorul şef al Poliţiei Olt. Comisarul şef Florescu a fost întrebat de jurnalişti şi cu privire la deficitul de personal existent la nivel de instituţie, dar şi cât de pregătiţi sunt poliţiştii pentru a interveni în diverse misiuni, unele cu urmări grave. „Avem deficit de personal. La momentul actual, la nivelul ofiţerilor este de 24%, iar la nivel de agenţi este undeva la 11 – 12%. Anual, există două probe sportive pentru poliţiştii care desfăşoară activităţi în mod curent şi patru probe sportive pentru poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale. În fiecare an sunt testaţi psihologic şi este clar că toţi cei care sunt în activitate înseamnă că au trecut aceste probe. Rezultatele au fost pozitive, însă pentru fiecare vârstă există un alt barem”, a menţionat Cătălin Florescu. În conferinţă, a fost atins şi subiectul privind dorinţa poliţiştilor din ţară de a li se modifica statutul. Potrivit conducerii instituţiei, IPJ Olt nu a făcut propuneri cu privire la modificarea statutului poliţistului. „IPJ nu a făcut propuneri, eu ca şi conducere nu am nemulţumiri în acest sens. Colegii mei, poliţiştii, au posibilitatea prin sindicate să facă propuneri în această privinţă”, a declarat inspectorul şef al Poliţiei Olt. 

IPJ Olt, dotat corespunzător cu maşini 

În privinţa dotărilor, comisarul şef Cătălin Florescu a declarat că la această oră IPJ Olt are o dotare corespunzătoare în privinţa autospecialelor. „Despre dotări am discutat în cadrul videoconferinţei de astăzi (n.red. – joi), iar săptămâna viitoare vom avea un răspuns exact din partea conducerii IGPR cu privire la dotări. Probabil, vom primi sumele necesare la rectificarea bugetară, deoarece conducerea inspectoratului ne solicită prin Direcţia Logistică anumite direcţii. Spre exemplu, la maşini, faţă de anii anteriori, avem o dotare corespunzătoare”, a precizat inspectorul şef al Poliţiei Olt. Întrebat de dotări, şi comisarul Bogdan Voica, prezent la conferinţă, a declarat că serviciul pe care îl conduce nu duce lipsă de aşa ceva. „La Serviciul Rutier stăm foarte bine la capitolul dotarea autospecialelor, avem suficiente radare. Judeţul Olt chiar este unul dintre judeţele ţării cu multe aparate radar, 14 la număr, şi toate funcţionale”, a precizat acesta. Şeful Serviciului Rutier Olt a vorbit şi despre posibilitarea dotării serviciului cu aparate radar cu laser, tip pistol, cu cameră video HD de înaltă fidelitate, capabile să redea marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi chiar trăsăturile faciale ale conducătorilor auto. „Când va fi campania de achiziţie a radarelor noi, probabil şi judeţul Olt va beneficia de astfel de dotări”, a conchis comisarul Voica.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…