Treceți la conținutul principal

Dotări noi pentru pompierii din Olt

Parcul auto al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt s-a reînnoit în ultimii ani cu autospeciale de intervenţie de ultimă generaţie, iar dotările nu se opresc aici. Potrivit celor declarate de locotenent colonelul Adrian Tănase, inspectorul şef al inspectoratului, până la sfârşitul acestui an ISU Olt va mai primi două echipamente noi.

„Urmează să primim prin programele cu fonduri europene, accesate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, un container pentru echipamente de căutare salvare, un autocamion de intervenţie şi alte mijloace de intervenţie, prinse în programele respective. Din informaţiile pe care le am în acest moment, primele două echipamente ajung până la sfârşitul anului”, a spus şeful pompierilor din judeţ, în cadrul conferinţei de presă de miercuri. Deşi subunităţile ISU Olt din judeţ au fost dotate cu autospeciale noi, încă există localităţi în care se intervine cu autospeciale vechi de peste 20 – 30 de ani. „Trebuie să mai înlocuim două autospeciale de intervenţie din zona Caracalului, de la gărzile de intervenţie ale Detaşamentului Caracal, care au rămas din dotarea veche. Cu siguranţă în următorul an sau celălalt o să primim şi o să le înlocuim şi pe acestea. Este vorba de o autospecială APCA din anii ’80 şi o autospecială 4 S, patru substanţe de stingere, care datează de prin anii ’90, mai precis din 1995. Ca şi dotare, tot timpul există loc de mai bine, ca şi echipamente de protecţie, mentenanţa sau echipamentele care la un moment dat necesită reparaţii, ar fi util să le înlocuim”, a spus locotenent colonelul Tănase. 

Inspectoratul nu duce lipsă de personal 

Chiar dacă în ultimul an şi primele luni ale lui 2017 zeci de pompieri au ieşit la pensie, iar alţii din cadrul structurilor de intervenţie ar urma să plece la cursuri de pregătire pentru a deveni scafandri, la ora actuală ISU Olt nu duce lipsă de personal. „Personalul este suficient, ne putem desfăşura activitatea în condiţiile acestea, iar în cazul în care intervenţiile necesită suplimentarea personalului pompierii sunt mobilizaţi de acasă şi facem faţă intervenţiilor. În acest moment, în privinţa personalului, suntem la un nivel de aproape 100% de încadrare, funcţionăm cu limita normală”, a declarat inspectorul şef al inspectoratului. Pensionările şi-au spus cuvântul în rândul ofiţerilor şi subofiţerilor de la ISU Olt, însă posturile rămase vacante au fost repede completate de pompieri originari din judeţ, încadraţi la alte inspectorate din ţară. „Este o perioadă în care, într-adevăr, a fost un context favorabil ieşirilor la pensie, dar judeţul nostru a beneficiat de avantajul colegilor din judeţul Olt, care erau încadraţi la celelalte inspectorate, în general la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, şi atunci au avut ocazia să se întoarcă acasă. Cei care au putut să iasă la pensie au îndeplinit stagiul de cotizare şi după 25 – 30 de muncă în folosul comunităţii, de carieră militară, au ales o etapă mult mai liniştită, aceea de a ieşi la pensie, de a avea grijă de copii şi de nepoţi”, a precizat plutonierul major Alin Băsăşteanu purtătorul de cuvânt al inspectoratului, prezent, de asemenea, la conferinţă. Potrivit locotenent colonelului Adrian Tănase, peste 20 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul ISU Olt s-au pensionat în 2016 şi 2017, până în prezent, şi au venit 12 subofiţeri. „Am avut locuri vacante care le-am şi ocupat, iar ieri (n.red. – marţi) am avut repartizaţi de la Şcoala Boldeşti doi subofiţeri şi un maistru militar auto. Oricum, acum suntem aproape compleţi cu personalul, cei care au venit la noi sunt persoane care au lucrat la alte inspectorate, au dorit să vină acasă şi am beneficiat de acest lucru. Alte inspectorate poate se confruntă cu alte situaţii, noi din acest punct de vedere nu ducem lipsă nici de solicitări, nici de personal”, a conchis inspectorul şef al ISU Olt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…