Treceți la conținutul principal

Slatina redevine capitala „Căluşului Românesc”

În Săptămâna Rusaliilor, municipiul Slatina redevine, pentru al XIX-lea an consecutiv, capitala „Căluşului Românesc”. Ediţia din acest an a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” începe marţi, 6 iunie, şi se va desfăşura pe parcursul a cinci zile. Momentul culminant al evenimentului cultural artistic este programat a avea loc miercuri seara, când pe esplanada din Slatina va avea loc demonstraţia căluşărească pentru intrarea în „Căluşului în Cartea Recordurilor”. 

Şi în acest an, Concursul „Căluşul Românesc” de la Slatina se află sub egida Ministerului Educaţiei Naționale, Consiliului Judeţean Olt şi Primăriei Municipiului Slatina, fiind organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, Asociaţia „Căluşarii Slatieni” şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului” Slatina. Dacă la prima ediţie a manifestării participau doar 250 de copii, la cea de-a XIX-a ediţie şi-au anunţat prezenţa peste 2.500 de copii din județele Alba, Argeș, Bihor, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Maramureș, Sălaj, Suceava, Timiș, Vaslui, Tulcea, Iași, Vâlcea și peste 50 de localități din județul Olt. Sosirea ansamblurilor din ţară are loc marţi seara, iar în dimineaţa zilei de miercuri, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, au loc vizite şi demonstraţii artistice la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Olt, Primăria Slatina şi Consiliul Judeţean Olt. Va fi nelipsită parada portului popular, programată tot miercuri, începând cu ora 17:30, iar joi are loc întâlnirea delegaţiilor invitate cu oficialităţile locale şi membrii juriului în sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Olt. De asemenea, în această perioadă, micuții și virtuoșii artiști, dansatori, călușari, căiuți și călușeri, vor cuceri Slatina oferind slătinenilor, şi nu numai, spectacole demonstrative în locaţiile Fântâna Speranţei, Piaţa Zahana şi Piaţa Steaua.

Demonstraţie cu peste 1.000 de căluşari pentru intrarea în „Cartea Recordurilor” 

Concursul se va desfășura pe scena amplasată în aer liber pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Sub egida Consiliului Judeţean Olt şi Primăriei municipiului Slatina, în cadrul acestei ediţii a Concursului Național al Copiilor „Căluşul Românesc”, miercuri, începând cu ora 19:10, are loc demonstrația călușerească pentru intrarea „Călușului în Cartea Recordurilor”. „Recordurile pe care vrem să le stabilim sunt «Cel mai mare număr de persoane care joacă călușul împreună” şi «Cel mai numeros festival de folclor – Concurs Național al Copiilor «CĂLUȘUL ROMÂNESC», ediția a XIX-a»”, a precizat profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina. Organizatorii estimează participarea a peste 1.000 de persoane la primul record, iar la cel de-al doilea a peste 2.500 de persoane. Ultimele manifestări din cadrul evenimentului cultural artistic de la Slatina sunt programate a avea loc vineri, când pe scena amplasată pe esplanada din centrul urbei au loc ultimele reprezentaţii ale copiilor din ţară şi din judeţ, pentru ca seara, de la ora 18:00, să aibă loc festivitatea de premiere şi gala laureaţilor. Participanţii veniţi din alte judeţe ale României vor pleca către casă sâmbătă dimineaţa.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…