Treceți la conținutul principal

Festivalul „Cântecele Dunării” de la Ianca, la a XVII-a ediţie

Primăria şi Căminul Cultural Ianca, în colaborare cu Consiliul Judeţean Olt şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, organizează sâmbătă şi duminică cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Cântecele Dunării”. 

Evenimentul cultural artistic va avea loc la căminele culturale din satele Potelu şi Ianca, iar de-a lungul celor 16 ediţii de până acum a reuşit să cuprindă manifestări complexe care au împreunat cercetarea ştiinţifică cu experimentul asupra modului în care se valorifică folclorul în spectacol şi cu spectacole propriu – zise, menite să bucure poporul. „Iată de ce propunem ca, în fiecare an, să deschidem încă o poartă foclorului românesc, prin organizarea festivalului – concurs de interpretare, care se adresează interpreţilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 28 ani, pentru secţiunea solist vocal de muzică populară. An de an, Festivalul «Cântecele Dunării» îşi propune să atragă un număr cât mai mare de tineri care şi-au descoperit talentul în domeniul interpretativ al folclorului românesc şi, totodată, să se constituie într-o rampă pregătitoare în formarea unei cariere muzicale”, spun organizatorii. Ca şi la celelalte ediţii, probele din concurs constau în interpretarea a două piese de muzică populară la alegerea concurentului. Participanţii trebuie să interpreteze cântece populare specifice zonei folclorice din care provin şi să fie îmbrăcaţi în costume populare cât mai autentice. Organizatorii recomandă ca, una din piese, să fie doină sau baladă. Acompaniamentul muzical este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” din Slatina. Potrivit lui Mirel Pascu, primarul comunei Ianca, aproximativ 20 concurenţi s-au înscris până joi dimineaţa pentru a participa la Festivalul de Folclor „Cântecele Dunării”, aceştia provenind din judeţele Olt, Dolj, Teleorman, Bacău, Caraş Severin, Mehedinţi şi Argeş. Oltului” Slatina. Şi la ediţia a XVII-a a festivalului folcloric juriul, alcătuit din specialişti ai genului, va atribui premii în bani, a căror valoare se ridică la peste 6.000 de lei, dar şi diplome: marele premiu este acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt – 1.500 lei, premiul Ansamblului „Doina Oltului” – 1. 000 lei, locul I – 1.200 lei, locul II – 1.000 lei, locul III – 800 lei, două menţiuni – 300 lei, premiul special al Consiliului Local Ianca – 500 lei, premiul Tinereţii – 400 lei şi premiul Muzeului Judeţean Olt – 400 lei. Edilul a pregătit şi alte surprize pentru locuitorii din Ianca, în faţa lor urmând a susţine spectacole un ansamblu folcloric din Kud – Valea Timocului (Serbia), delegaţia fiind condusă de Iovan Petrovici, dar şi bulgarii din Sofronievo, localitate înfrăţită de ani buni cu comuna de la malul Dunării. Invitată specială la acest festival este îndrăgita interpretă de muzică populară Steliana Sima, însă un spectacol extraordinar va fi susţinut şi de soliştii şi dansatorii Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” din Slatina.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Grefierii Judecătoriei Slatina şi-au întrerupt activitatea

După ce judecătorii de la Tribunalul Olt şi Judecătoria Slatina s-au alăturat colegilor din ţară şi au protestat pentru remedierea problemelor existente în sistemul judiciar, de luni şi grefierii şi personalul conex din cadrul Judecătoriei Slatina îşi întrerup activitatea zilnic, timp de două ore. 
Săptămâna trecută, magistraţii celor două instanţe de judecată oltene au intrat în sălile de judecată purtând banderole albe la mâna stângă. Motivul pentru care au recurs la această formă de protest este cel referitor la implementarea, de către mai marii Justiţiei, unui set de măsuri care să conducă la o „justiţie eficientă, modernă şi de calitate”. Pentru că problemele existente nu au fost deocamdată remediate, la Judecătoria Slatina, de luni, sunt judecate numai cauzele urgente. Între timp, grefierii şi personalul conex din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată au recurs şi ei la o formă de protest. Astfel, de luni, 19 septembrie, vor întrerupe activitatea în cadrul Judecătoriei Slatina, …

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…