Treceți la conținutul principal

Drăgaica, sărbătorită la Bobiceşti

Centrul Hipic „Epona Horse Land” din comuna Bobiceşti găzduieşte sâmbătă, cu începere de la ora 13:00, un eveniment unic în Oltenia. 

Cai, porturi populare româneşti, olărit, sculptură, pictură, muzică şi voie bună – toate fac parte din marea manifestare „Drăgaica – de la mit la ritual”, organizată de Consiliul Judeţean Olt, Muzeul Judeţean Olt şi Centrul Hipic din Bobiceşti. Din programul evenimentului cultural artistic fac parte recitalul de muzică populară al solistei Diana Monete din Slatina, demonstraţiile practice ale meşterilor olari Tudoriţa şi Marinel Ciungulescu, parada portului popular „Mărie cu mândră ie” şi atelierul de creaţie „Castelul zânelor Sânziene”. „Vă invităm alături de noi sâmbătă, 24 iunie, la centrul Hipic din comuna Bobiceşti într-o călătorie în lumea tradiţiilor şi obiceiurilor, să descoperim semnificaţiile gesturilor rituale prilejuite de sărbătoarea Drăgaicei (Sânzienelor). În cadrul evenimentului se va desfăşura parada portului popular sub genericul «Mărie cu mândră ie». Meşterul olar Marinel Ciungulescu şi soţia sa Tudoriţa Ciungulescu vor face demonstraţii practice, cei inetresaţi putând să experimenteze modelarea unui vas pe roată. Pentru cei mici se va desfăşura un atelier de creaţie în cadrul căruia vom lucra împreună castele pentru zânele Sânziene, iar la final fiecare va pleca acasă cu obiectele realizate de el. Totodată, cei prezenţi vor avea ocazia să petreacă momente speciale alături de caii lipiţani ai centrului hipic”, este invitaţia adresată de reprezentanţii Muzeului Judeţean Olt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…