Treceți la conținutul principal

Copiii din Şopârliţa, câştigătorii trofeului Festivalului „Mugurelul” de la Dorohoi

Festivalul Internaţional de Muzică Populară „Mugurelul” a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie şi s-a desfăşurat în municipiul Dorohoi, judeţul Botoşani, în perioada 16 – 19 iunie 2017. Judeţul Olt a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric „Cununa” din comuna Şopârliţa care s-a întors acasă cu trofeul festivalului obţinut la categoria „ansambluri folclorice româneşti”. 

Pe scena din Parcul „Brazi” din Dorohoi au evoluat 17 ansambluri folclorice din ţară, respectiv din judeţele Olt, Botoşani, Tulcea, Suceava, Maramureş, Neamţ, Bistriţa Năsăud, dar şi din străinătate – Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria şi Polonia. Înainte de a urca pe scenă, membrii ansamblurilor prezente la festival au participat la o impresionantă paradă a portului popular, care a avut loc pe traseul Parcul „Cholet” de pe Bulevardul Victoriei din Dorohoi – Bulevardul Victoriei – Pietonalul „Grigore Ghica” – Strada A.I. Cuza – Strada 1 Decembrie – Parcul „Brazi”. Din spectacolul oferit de Ansamblul „Cununa” din Şopârliţa în faţa membrilor juriului şi a publicului au făcut parte momentele muzicale oferite de soliştii vocali Nicoleta Crisante, Adelina Dinu şi Mario Dinu, de doar 7 ani, aflat la debut, precum şi o suită de fete, o suită mixtă şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşul, orchestraţia muzicală fiind asigurată de Taraful de la Morunglav, condus de Mircea Enache. Jocul căluşăresc al dansatorilor olteni, al căror vătaf a fost Adrian Neagu, a fost aplaudat minute în şir de spectatorii aflaţi în Parcul „Brazi” din Dorohoi. „La finalul căluşului, toţi spectatorii s-au ridicat în picioare şi i-au aplaudat la scenă deschisă pe dansatorii din Ansamblul Folcloric «Cununa» din Şopârliţa. A fost ca atunci când se ridică suporterii pe stadion când echipa lor favorită a marcat un gol. Spectacolul copiilor a fost minunat şi am primit multe aprecieri din partea membrilor juriului, care la final au decis să ne acorde nouă, oltenilor, trofeul festivalului”, a declarat George Ghiţă a lu’ Porumbelu’, instructorul coregraf al ansamblului din Olt. Performanţele copiilor din Şopârliţa, care la acest festival au obţinut marele trofeu la categoria „ansambluri folclorice româneşti” se datorează şi lui Cristinel Neagu, primarul localităţii, dar şi Marianei Barbu, directorul Căminului Cultural. Ansamblul Folcloric „Cununa” a fost prezent la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Populară „Mugurelul” de la Dorohoi datorită profesorului Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, care a răspuns afirmativ invitaţiei făcute de omologul său.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…