Treceți la conținutul principal

Căluşarii din Şopârliţa, în spectacol la şantierul naval din Drobeta Turnu Severin

Dansatorii din Ansamblul Folcloric „Cununa” din comuna Şopârliţa au avut parte de o experienţă de neuitat. Oltenii au fost prezenţi marţi la şantierul naval din Drobeta Turnu Severin, unde a avut loc lansarea la apă a unei nave de transport petrol. 

Nava a fost construită chiar în incinta şantierului naval din Drobeta Turnu Severin, proprietari fiind membrii unei familii din Olanda. Nava de transport petrol are o lungime de 135 de metri şi o lăţime de 18 metri, momentul lansării sale pe Dunăre fiind unul spectaculos. În perioada următoare, nava urmează să ajungă la Amsterdam. Înainte de lansarea la apă a navei, la şantierul naval a avut loc şi un spectacol oferit de Oana Iancu, o îndrăgită solistă vocală din Drobeta Turnu Severin, şi dansatorii din Ansamblul „Cununa” din Şopârliţa, care, pe scena improvizată chiar lângă navă, au jucat tradiţionalul dans bărbătesc căluşul. Alături de căluşarii olteni, au fost prezenţi coregraful George Ghiţă a lu’ Porumbelu’, Cristinel Neagu, primarul comunei Şopârliţa şi coordonator al Ansamblului Folcloric „Cununa”, precum şi Mariana Barbu, director al Căminului Cultural din Şopârliţa şi director al ansamblului. Cu toţii au rămas plăcut impresionaţi de evenimentul la care au fost prezenţi şi au ţinut să mulţumească pe această cale profesorului Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, care a răspuns afirmativ la invitaţia adresată de omologul său de la palatul Copiilor din Drobeta Turnu Severin.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…