Treceți la conținutul principal

Alpinistul slătinean Colibăşanu, decorat cu „Steaua României” în grad de Cavaler

Născut la Slatina în urmă cu 40 de ani, alpinistul Horia Colibăşanu a fost decorat zilele trecute cu cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda Klaus Iohannis, preşedintele României. Slătineanului i-a fost conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. 

Alpinistul Horia Colibăşanu este cel care, în urmă cu o lună, a reuşit o nouă premieră pentru ţara noastră, expediţia sa pe vârful Everest, situat la o altitudine de 8.848 de metri, fiind un succes. Performanţa sportivă este remarcabilă în întreaga lume, ţinând cont că alpinistul, slătinean la origini, a cucerit Everestul fără ajutor suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Pentru a-i răsplăti munca depusă, dar şi performanţa pe care a obţinut-o, preşedintele Iohannis a semnat pe 14 iunie decretul de decorare a alpinistului Horia Dan Colibăşanu. „În semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc, Președintele României a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist”, este decretul postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Everest este al optulea vârf cucerit de alpinistul născut la Slatina, acesta reprezentând o provocare pentru el. Horia nu se va opri aici, ţinând cont că dorinţa sa este de a urca pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, toate situate în lanţul muntos Himalaya din Asia. Înainte a urca pe Everest, alpinistul a mai urcat pe vârfurile K2 (8.611 metri), Manaslu (8.163 metri), Dhaulagiri (8.167 metri), Shishapangma (8.027 metri), Annapurna (8.091 metri), Makalu (8.463 metri) şi Lhotse (8.516 metri). Horia Colibăşanu, cel care, pe lângă practicarea alpinismului, profesează şi ca medic stomatolog în Timişioara, a primit în anul 2005 titlul de cetăţean de onoare al municipiului Slatina, iar de-a lungul anilor Primăria a alocat de la bugetul local diverse sume de bani pentru expediţiile sale, cea de pe vârful Everest fiind a 19-a din palmaresul său internaţional.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…