Treceți la conținutul principal

Alpinistul slătinean Colibăşanu, decorat cu „Steaua României” în grad de Cavaler

Născut la Slatina în urmă cu 40 de ani, alpinistul Horia Colibăşanu a fost decorat zilele trecute cu cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda Klaus Iohannis, preşedintele României. Slătineanului i-a fost conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. 

Alpinistul Horia Colibăşanu este cel care, în urmă cu o lună, a reuşit o nouă premieră pentru ţara noastră, expediţia sa pe vârful Everest, situat la o altitudine de 8.848 de metri, fiind un succes. Performanţa sportivă este remarcabilă în întreaga lume, ţinând cont că alpinistul, slătinean la origini, a cucerit Everestul fără ajutor suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Pentru a-i răsplăti munca depusă, dar şi performanţa pe care a obţinut-o, preşedintele Iohannis a semnat pe 14 iunie decretul de decorare a alpinistului Horia Dan Colibăşanu. „În semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc, Președintele României a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist”, este decretul postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Everest este al optulea vârf cucerit de alpinistul născut la Slatina, acesta reprezentând o provocare pentru el. Horia nu se va opri aici, ţinând cont că dorinţa sa este de a urca pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, toate situate în lanţul muntos Himalaya din Asia. Înainte a urca pe Everest, alpinistul a mai urcat pe vârfurile K2 (8.611 metri), Manaslu (8.163 metri), Dhaulagiri (8.167 metri), Shishapangma (8.027 metri), Annapurna (8.091 metri), Makalu (8.463 metri) şi Lhotse (8.516 metri). Horia Colibăşanu, cel care, pe lângă practicarea alpinismului, profesează şi ca medic stomatolog în Timişioara, a primit în anul 2005 titlul de cetăţean de onoare al municipiului Slatina, iar de-a lungul anilor Primăria a alocat de la bugetul local diverse sume de bani pentru expediţiile sale, cea de pe vârful Everest fiind a 19-a din palmaresul său internaţional.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…