Treceți la conținutul principal

Proteste spontane la primăriile din judeţ

Nemulţumiţi de viitoarea Lege a salarizării unitare, sute de funcţionari ai primăriilor din judeţul Olt au participat la proteste spontane în faţa instituţiilor. Unii dintre ei au ieşit în stradă încă de marţi, continuând protestele şi în cursul zilei de miercuri. 

Spre exemplu, zeci de funcţionari publici de la Caracal au ieşit în faţa Biroului de taxe şi Impozite, însă proteste spontane au fost organizate şi de angajaţii primăriilor din oraşele Balş, Potcoava, Scorniceşti, comuna Pleşoiu, dar şi din alte localităţi rurale din judeţ. Formele de protest au fost diferite, de la purtarea de banderole până la întreruperea lucrului şi ieşirea în stradă. „Am fost în mijlocul oamenilor care m-am chemat, pentru a fi alături de ei. Unii funcţionari publici au organizat proteste spontane chiar de ieri (n.red. – marţi), iar aici vorbim de angajaţii primăriilor din Balş, Scorniceşti, Caracal, Potcoava şi Pleşoiu. Au mai fost organizate proteste spontane şi alte primării din judeţ, dar cu reprezentanţii acestora am reuşit să vorbesc eu astăzi (n.red. – miercuri). După câte mi-au spus mie, oamenii şi-au pus banderole – grevă de tip japonez, au întrerupt lucrul şi au ieşit în faţa instituţiilor. Au vrut să tragă un semnal de alarmă că nu sunt de acord cu acest proiect de lege, care pur şi simplu îi exclude. Nu au o grilă de salarizare şi ei, şi este o incertitudine totală în ceea ce priveşte viitorul lor. Au avut mari speranţe de la această lege, au crezut că se vor regla lucrurile în sistem, dar se pare că incertitudinea va plana în continuare”, a precizat Octavian Chelemen, preşedintele Sindicatului din Administraţia Publică „Consilium” Olt. Liderul de sindicat nu a putut spune dacă aceste proteste spontane vor continua şi în perioada următoare, iar despre o posibilă grevă de generală a precizat că o astfel de decizie le aparţine doar funcţionarilor din primării. „Este posibil orice în continuare. Ceea ce le transmitem noi este că îi vom susţine de fiecare dată, pentru că le înţelegem problemele. De foarte mult timp funcţionarii din primării ne tot sună şi ne spun de acest aspect al salariului, că nu se regăsesc, au tot sperat că se va modifica proiectul de lege şi va exista o grilă şi pentru ei. Noi am făcut demersuri şi la Camera Deputaţilor, şi vom face în continuare. Am propus amendamente, prin intermediul federaţiei din care facem parte – Uniunea Sindicatelor Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual «Forţa Legii», dar şi împreună cu celelalte federaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, însă se pare că nu am fost luaţi în seamă. Oamenii nu sunt mulţumiţi de ceea ce se întâmplă, le este teamă că nu vor mai putea nici credite să-şi ia. Decizia de a face o grevă generală este numai a lor, eu nu ştiu şi nu pot să vă dau un răspuns în acest sens”, a adăugat Chelemen.

Salariile vor fi stabilite de consiliile locale

Potrivit aceleiaşi surse, pe lângă faptul că în viitoarea lege a salarizării nu există o grilă şi pentru ei, salariile funcţionarilor din primării ar urma să fie stabilite de consiliile locale. „Funcţionarii din primării se simt nişte funcţionari de mâna a doua, oricum şi înainte cei din administraţia publică locală au fost trataţi diferenţiat faţă de celelalte categorii de funcţionari publici. Consiliile vor fi cele care le vor stabili salariile şi practic, la nivelul judeţului Olt, dacă este să o luăm aşa, că sunt 112 consiliile locale şi cu Consiliul Judeţean, vor fi 113 grile de salarizare. Adică, un funcţionar care are acelaşi grad, aceeaşi funcţie, aceeaşi vechime, poate să aibă un salariu la Slatina, unul la Balş, unul la Caracal, altul la Potcoava, altul la Scorniceşti şi tot aşa”, a conchis Octavian Chelemen, preşedintele Sindicatului „Consilium” Olt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…