Treceți la conținutul principal

Premiul I pentru Ansamblul „Doina Fărcaşelor” la festivalul folcloric din Târgu Jiu

Sute de copii din mai multe judeţe ale ţării au luat parte, în perioada 19 – 21 mai, la cea de-a 41-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor şi Meşteşuguri Tradiţionale „Pe fir de baladă” de la Târgu Jiu. Printre invitaţii evenimentului cultural artistic s-au numărat şi cei aproximativ 40 de membri ai Ansamblului Folcloric „Doina Fărcaşelor” din comuna olteană Fărcaşele. Oltenii s-au întors acasă cu două premii I, unul dintre ele fiind cele de la ansambluri folclorice. 

După tradiţionala paradă a portului popular desfăşurată pe artera pietonală a străzii Victoria din Târgu Jiu, deschiderea oficială a festivalului folcloric a avut loc în Piaţa Prefecturii Gorj, acolo unde toate ansamblurile invitate au făcut o poză de grup. Copii din 13 judeţe ale ţării au urcat pe scena Teatrului de Vară, aceştia fiind din judeţele Argeş, Arad, Bihor, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Prahova, Timiş, Sibiu, Sălaj şi Vâlcea. Cu toţii au trebuit să impresioneze juriul, al cărui preşedinte a fost profesorul Gelu Stan – dirijor, muzicolog şi realizator emisiuni folclorice Radio România Timişoara, însă la final doar cei mai buni au reuşit să obţină premii. Cu cele două suite de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşul, copiii din comuna Fărcaşele, pregătiţi îndeaproape de instructorul coregraf George Ghiţă a lu’ Porumbelu’, au câştigat premiul I – trofeu şi diplomă, aceştia fiind doar la un pas de a obţine marele premiu al Festivalului „Pe fir de baladă”, câştigat anul acesta de copiii din Bihor. De asemenea, un alt premiu I, care a constat tot într-un trofeu şi o diplomă, a fost câştigat de solista vocală Nicoleta Crisante, colaboratoare a Ansamblului „Doina Fărcaşelor”, care a concurat la categoria clasele IX – XII cu piesa „Cât e satul meu de mare”, iar la propunerea juriului a interpretat şi balada „Ca la 907”. Pe lângă maestrul coregraf George Ghiţă, de bunul mers al lucrurilor în evoluţia copiilor se ocupă şi Marin Tudor, primarul din Fărcaşele, precum şi Rodica Gogoşeanu, director al Şcolii Gimnaziale Fărcaşele, şi Iuliana Aura Anghelescu, coordonator al ansamblului folcloric. Totodată, deplasarea Ansamblului „Doina Fărcaşelor” la Festivalul „Pe fir de baladă” de la Târgu Jiu fără implicarea profesorului Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, care a răspuns afirmativ la invitaţia venită din partea organizatorilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…