Treceți la conținutul principal

Festivalul Internaţional „Folclorul Copiilor”, câştigat de copiii din Sâmbureşti

Teatrul „Stela Popescu”, instituţie culturală aflată sub egida Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu European Association of Folklore Festivals şi Palatul Naţional al Copiilor, a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, prima ediție a Festivalului Internaţional „Folclorul Copiilor”. Ansamblul Folcloric „Plaiurile Sâmbureştilor” din comuna olteană Sâmbureşti a evoluat în acest festival şi s-a întors acasă cu marele premiu. 

În total, pe scenă au evoluat aproximativ 500 de reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei, Indiei, Israelului, Italiei, Turciei şi României. Potrivit coregrafului Sandu Rizea, ansamblul folcloric din comuna Sâmbureşti a fost singurul care a reprezentat ţara noastră la acest festival desfăşurat în Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor din Capitală. „Noi am participat la acest festival în urma invitaţiei primite de profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor «Adrian Băran» Slatina. Timp de 15 minute, ansamblul din Sâmbureşti a reuşit să facă performanţă pe scena acestui festival internaţional de folclor şi a obţinut marele premiu. Copiii au prezentat o suită mixtă, un dans de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşul. Mă bucur de premiul pe care l-am obţinut, iar acum ne pregătit de marele concurs naţional al copiilor de la Slatina, «Căluşul Românesc»”, a declarat coregraful Sandu Rizea. Pe lângă coregrafia asigurată de Sandu Rizea, implicat direct în activităţile Ansamblului Folcloric „Plaiurile Sâmbureştilor” este şi coordonatorul Iulian Preda, primarul comunei Sâmbureşti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…