Treceți la conținutul principal

Festivalul folcloric „Floare de salcâm” de la Urzica şi-a desemnat câştigătorii

Consiliul Judeţean Olt, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi Primăria Urzica au organizat duminică, 14 mai, cea de-a Vi-a ediţie a Festivalului-concurs judeţean de folclor „Floare de salcâm”. Evenimentul cultural artistic s-a desfăşurat pe baza sportivă din satul Stăvaru al comunei Urzica şi a reunit la start peste 20 de concurenţi. 

Festivalul s-a desfăşurat pe două secţiuni, respectiv solişti vocali şi solişti instrumentişti, misiunea juriului, al cărui preşedinte a fost rapsodul Ion Creţeanu, directorul Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” din municipiul Slatina, fiind una dificilă în desemnarea câştigătorilor. În final, trofeul „Floare de salcâm” a fost acordat la secţiunea solişti vocali şi a fost obţinut de tânăra Geanina David din comuna Giuvărăşti. Marele premiu a constat în acordarea sumei de 1.000 de lei de către reprezentanţii Ansamblului „Doina Oltului” Slatina. La secţiunea solişti vocali au mai fost acordate alte şase premii: Denis Gheorghe – premiul special al juriului, Valentina Vasia Oprea din Balş – premiul I, Daria Moanţă din Caracal – premiul II, Roberta Buzoi – premiul III, Diana Monete din Slatina – menţiune I şi Adelina Maria Dinu din Balş – menţiune II. La secţiunea solişti instrumentişti s-au acordat, de asemnea, patru premii: Alina Enache din Morunglav, Ştefan Ciocoiu din Vădăstriţa (vioară) – premiul I, Andreea Văetuş, Maria Văetuş din Izbiceni (nai) – menţiune. „Pot spune că această ediţie a fost cea mai frumoasă de până acum, cea mai reuşită. Am avut peste 20 de concurenţi şi, deşi Festivalul «Floare de salcâm» este unul judeţean, juriul a acceptat ca în concurs să evolueze şi trei tinere din judeţul Dolj. Specialişti ai folclorului din judeţ, şi nu numai, au fost membri ai juriului, iar unul dintre ei pot spune că a fost îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Loga. Totul a ieşit foarte bine, iar trofeul a fost câştigat de o tânără din Giuvărăşti. S-au acordat premii totale în valoare de 2.850 de lei, banii venind din sponsorizări”, a precizat Ion Spiridon, primarul comunei Urzica. Nu doar că au fost în juriu, dar rapsodul Ion Creţeanu şi solistele de muzică populară Maria Loga şi Carmen Budulan au susţinut şi recitaluri la finalul festivităţii de premiere. În urma evenimentului cultural artistic, de la care nu puteau lipsi comercianţii de mici, bere şi diverse chilipiruri, dar şi parcul de distracţii pentru copii, la Stăvaru a avut loc şi o întâlnire a fiilor satului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…