Treceți la conținutul principal

„Din tainele restaurării”, la Centrul Intercultural Victoria

Centrul Intercultural Victoria din municipiul Slatina va fi joi şi vineri, în intervalul orar 08:00 – 14:00, gazda evenimentului „Din tainele restaurării”, ajuns la cea de-a doua ediţie. De această dată participanţi la manifestarea organizată de Muzeul Judeţan Olt vor fi elevii din clasele VI-XII de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina.

Iohana Popescu, şeful Serviciu Conservare-Restaurare Opere de Artă din cadrul Muzeului Judeţean Olt, este iniţiatoarea proiectului, iar anul trecut muzeografii au ajuns în colegiile slătinene „Ion Minulescu”, „Nicolae Titulescu” şi „Carol I”. „Evenimentul «Din tainele restaurării» va consta într-o prezentare powerpoint, urmată de o discuţie interactivă cu copiii, pentru a vedea ce au înţeles, dacă li se pare interesant şi dacă ar dori să urmeze o carieră în domeniul restaurării”, a precizat Iohana Popescu. Muzeograful, împreună cu colega sa, Iuliana Dumitrana – restaurator textile, încearcă să le dezvăluie elevilor şi profesorilor de la colegiul slătinean implicat acum în proiect „lumea nevăzută a muzeului”. „Este un proiect-pilot pe care l-am început în anul 2016 şi care, iată, se continuă şi în acest an. Ne propunem cu acest proiect să familiarizăm elevii şi dascălii diferitelor instituţii de învăţământ din Slatina, şi nu numai, cu tainele restaurării, domeniul-cheie al activităţii muzeului nostru. Le dezvăluim, practic, lumea nevăzută a muzeului, procesele de restaurare-conservare prin care trece un obiect textil sau de lemn pictat pentru a fi expus în expoziţii temporare sau permanente”, a adăugat Iohanna Popescu din cadrul instituţiei culturale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…