Treceți la conținutul principal

Clasă de învăţământ dual la Colegiul Tehnic Metalurgic, organizată la solicitarea ALRO

În anul şcolar 2017 – 2018, la Colegiul Tehnic Metalurgic din Slatina va funcţiona o clasă de învăţământ dual cu 20 de locuri, specializarea Mecanic utilaje şi instalaţii în industrie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt, clasa de învăţământ dual va fi organizată la solicitarea şi cu sprijinul ALRO. (SURSA: evenimentdeolt.ro) 

Studii recente arată că România a intrat într-o criză acută de forţă de muncă, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, oferta nereuşind să mai satisfacă cererea. O posibilă soluţie identificată de angajatori şi sprijinită de autorităţi prin emiterea legislaţiei specifice o poate constitui învăţământul profesional dual. „Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: - este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; - asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; - operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; - facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere”, precizează un comunicat al IŞJ Olt. Potrivit sursei citate, la solicitarea şi cu sprijinul S.C. ALRO S.A., în anul şcolar 2017 - 2018 la Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina va funcţiona o clasă de învăţământ dual cu 20 de locuri, specializarea Mecanic utilaje şi instalaţii în industrie. „S.C. ALRO S.A este cel mai important operator economic de la nivelul municipiului Slatina, care îndeplineşte următoarele condiţii: are interesul şi capacitatea juridică de a angaja forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă şi de a încheia contracte pentru practica elevilor din învăţământul dual; are interesul de a angaja forţă de muncă, cu prioritate, absolvenţi pe care i-a format în baza contractelor de practică, în conformitate cu nivelul de pregătire şi competenţele certificate sau, în situaţia în care nu-i poate angaja în cel mult 2 luni de la susţinerea cu succes a examenului de certificare a calificării, de a-i sprijini activ pentru tranziţia la un loc de muncă”, se menţionează în comunicatul IŞJ Olt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…