Treceți la conținutul principal

„Căluşul Oltenesc”, pregătiri pentru intrarea în Cartea Recordurilor

Aşa cum ne-am obişnuit deja, în prima săptămână de după Rusalii, municipiul Slatina va redeveni capitala căluşului românesc. Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” a ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, iar în 2017 va avea loc în perioada 6 – 10 iunie 2017. Autorităţile locale vor să aloce suma de 80.000 de lei pentru organizarea ediţiei de anul acesta, iar unul dintre cele mai aşteptate momente va fi încercarea de intrare a „Căluşului Oltenesc” în Cartea Recordurilor.

Bugetul prevăzut pentru organizarea evenimentului cultural artistic şi încercarea de intrare a „Căluşului Oltenesc” în Cartea Recordurilor sunt prevăzute în proiectul „Aprobare organizare şi încheiere protocol de colaborare cu Palatul Copiilor «Adrian Băran» în vederea desfăşurării Festivalului Concurs Naţional al Copiilor «Căluşul Românesc», ediţia a XIX-a, din perioada 6 – 10 iunie 2017”, acesta urmând a fi supus spre aprobare consilierilor locali slătineni. „Consiliul Local şi Primăria municipiului Slatina organizează, în perioada 6 – 10 iunie 2017, Festivalul Concurs Naţional al Copiilor «Căluşul Românesc» ajuns la ediţia a XIX-a, eveniment în cadrul căruia se vor desfăşura atât acţiuni cultural-artistice (dans şi muzică), cât şi tradiţionalele dansuri de căluş, în care se va urmări intrarea în Cartea Recordurilor a «Căluşului Oltenesc» în anul 2017. Propunem spre aprobare ca, pentru ediţia din acest an, să fie alocată suma de 80.000 lei întrucât festivalul va ţine patru zile, acest an fiind decisiv pentru «Căluşul Românesc», acesta încercând să intre în Cartea Recordurilor cu un număr cât mai mare de dansatori, urmând ca această sumă să fie prevăzută în bugetul local, Capitolul «Cultură, religie şi acţiuni privind activitatea sportivă şi de tineret». Proiectul de hotărâre referitor la aprobare organizare şi încheiere protocol de colaborare cu Palatul Copiilor «Adrian Băran» în vederea desfăşurării Festivalului Concurs Naţional al Copiilor «Căluşul Românesc», ediţia a XIX-a, din perioada 6 – 10 iunie, a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale, motiv pentru care propun aprobarea lui în forma în care a fost redactat”, este expunerea de motive semnată de Gigi Ernes Vîlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina şi iniţiatorul acestui proiect. La Concursul „Căluşul Românesc” de la Slatina am avut parte de o premieră şi anul trecut, când peste 300 de dansatori au jucat căluşul în sincron pe esplanadă. Însă, acum, organizatorii vor încerca să intre în Cartea Recordurilor cu un număr şi mai mare de dansatori care să joace tradiţionalul dans bărbătesc căluşul. Pe lângă demonstraţia căluşărească pentru intrarea căluşului în Cartea Recordurilor, şi în cadrul ediţiei din acest an a manifestării ne vom bucura de tradiţionalele parade ale portului popular românesc. De asemenea, din program nu vor lipsi nici spectacolele concurs de muzică şi dans din mai multe zone ale ţării, şi nu numai (n.red. – la ultimele ediţii ale „Căluşului Românesc” au fost invitaţi şi din Republica Moldova).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Grefierii Judecătoriei Slatina şi-au întrerupt activitatea

După ce judecătorii de la Tribunalul Olt şi Judecătoria Slatina s-au alăturat colegilor din ţară şi au protestat pentru remedierea problemelor existente în sistemul judiciar, de luni şi grefierii şi personalul conex din cadrul Judecătoriei Slatina îşi întrerup activitatea zilnic, timp de două ore. 
Săptămâna trecută, magistraţii celor două instanţe de judecată oltene au intrat în sălile de judecată purtând banderole albe la mâna stângă. Motivul pentru care au recurs la această formă de protest este cel referitor la implementarea, de către mai marii Justiţiei, unui set de măsuri care să conducă la o „justiţie eficientă, modernă şi de calitate”. Pentru că problemele existente nu au fost deocamdată remediate, la Judecătoria Slatina, de luni, sunt judecate numai cauzele urgente. Între timp, grefierii şi personalul conex din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată au recurs şi ei la o formă de protest. Astfel, de luni, 19 septembrie, vor întrerupe activitatea în cadrul Judecătoriei Slatina, …

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…