Treceți la conținutul principal

24 de ani de „Pomul Vieţii”

Consiliul Judeţean Olt, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Balş, Casa Orăşenească de Cultură Balş, Muzeul Judeţean Olt, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi Fundaţia pentru Tineret Olt organizează şi anul acesta Festivalul Etno Folcloric „Pomul Vieţii”. 

Ca de fiecare dată, evenimentul cultural artistic are loc în sfânta zi a Înălţării Domnului şi a ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie. Manifestarea va fi deschisă, în jurul orei 09:30, în Parcul Central din oraşul Balş cu Târgul Meşterilor Olari, unde îşi vor expune produsele un număr de 17 meşteri populari – Marin Ciungulescu, Ştefan şi Rodica Truşcă, Gheorghe Dragomir, Gheorghe Turcitu, Daniela Voicu, Ionuţ Vlad, Tudor Voicu, Ion Turcitu, Ion Murgăşanu, Constantin Murgăşanu, Ion Puieţu din Horezu, Gheorghiţa Boiangiu, Petre Ciobanu de la Şcoala Călui, Constantin Gheja, Ion Nica şi Ilie Chirea. De la ora 10:30 este programată a se desfăşura conferinţa internaţională despre ceramica preistorică, pentru ca o oră mai târziu la Biblioteca „Petre Pandrea” din localitatea de pe malul Olteţului să aibă loc Simpozionul „Petre Pandrea” şi sesiunea de comunicări. Cu începere de la ora 12:00, la Monumentul Eroilor, are loc manifestarea „Omagiu de Ziua Eroilor”, pentru ca de la ora 14:30 la monument să sosească ansamblurile folclorice de amatori. O jumătate de oră mai târziu va începe parada portului popular pe artera principală a oraşului Balş, de la Monumentul Eroilor şi până în Parcul Central. Pe scena amenajată pe stadionul din localitate, de la ora 15:30, vor evolua ansamblurile folclorice de amatori din Olt – „Pomul Vieţii” Balş, „Olteţul” Morunglav, „Brâuleţul” Pârşcoveni, „Cununa” Şopârliţa, clasa de instrumentişti a Şcolii Populare de Artă şi Meserii Slatina, „Doina Fărcaşelor” Fărcaşele, „Hora Florilor” Osica de Jos, „Ghiocelul” Cezieni, „Trăineiţa” Traian şi grupul vocal de la Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina. De la ora 20.00, la împlinirea a 24 de ani de la organizarea Festivalului Etno Folcloric „Pomul Vieţii” de la Balş, Ansamblul Folcloric Profesionist „Maria Tănase” din Craiova va oferi un spectacol folcloric extraordinar.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…