Treceți la conținutul principal

Sărbătoarea Floriilor, sărbătorită în avans la Centrul Hipic din Bobiceşti

Centrul de Echitaţie din comuna Bobicești invită sâmbătă, începând cu ora 12:00, iubitorii de tradiţii şi obiceiuri într-o călătorie în care vor descoperi semnificațiile gesturilor rituale prilejuite de sărbătoarea Floriilor. 

Consiliul Judeţean Olt, Muzeul Judeţean Olt, împreună cu Centrul „Epona Horse land” şi alte valori ale culturii populare oltene, sunt organizatorii expoziţiei „Obiceiuri şi tradiţii de Florii” ce are loc la Bobiceşti. „Pentru a înțelege ce este de fapt o sărbătoare, trebuie să aflăm care este rostul ei, ce se crede și ce se spune, cum se pregătește și se așteaptă, ce se face și mai ales de ce. În expoziţie se regăsesc obiecte ale artei populare din judeţul Olt, purtătoare ale unor simboluri creştine: ţesături, textile de interior, piese de port popular de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX și ceramică decorativă. Pentru complinirea acestui discurs expozițional vor fi aduse în fața publicului și câteva ustensile tradiționale pentru pescuit, cum ar fi vârșa din plasă, din nuiele, scârtașul”, a precizat Laurenţiu Guţică, managerul Muzeului Judeţean Olt. Pe lângă ocazia de a vedea expoziţia, cei prezenți la sărbătoarea Floriilor vor avea ocazia să petreacă momente speciale alături de caii lipițani ai Centrului de Echitaţie, să vizioneze scurte documentare etnografice despre obiceiurile practicate în satele județului Olt în perioada sărbătorilor Pascale și, nu în ultimul rând, să afle secretele preparării borșului de pește. Copiii vor putea să coloreze felicitări de Paște, iar la final fiecare va pleca acasă cu obiectele realizate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…