Treceți la conținutul principal

Premiul I pentru o elevă din Balş la festivalul de încondeiat ouă de la Ciocănești

Judeţul Olt a adus anual meşteri populari valoroşi, dar şi un mod deosebit de încondeiat ouă, cu modele diferite de ceea ce se încondeiază în mod obișnuit în zona Bucovinei, la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, judeţul Suceava. De aceea, şi la ediţia din 2017 Oltul a fost reprezentat de doi meşteri populari, dar şi de o elevă din oraşul Balş care a reuşit să obţină premiul I. 

La ediţia a XIV-a a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate, desfăşurată zilele trecute, județul Olt a fost reprezentat de meșterii populari încondeietori de ouă Petre Ciobanu de la Călui și Daniela Voicu de la Balș. „Cei doi meșteri pregătesc în fiecare an noi generații de copii încondeietori de ouă, copii care îndrăgesc acest meșteșug pe care și meșterii lor l-au preluat de la cel care a fost cel mai cunoscut încondeietor de ouă de pe Valea Oltețului – Tudor Diaconeasa de la Oboga. După ce la câteva dintre edițiile precedente elevi ai celor doi meșteri au obținut rezultate remarcabile iată că și anul acesta, dintre cei 62 de copii de la școli gimnaziale din judeţele Suceava, Tulcea, Brăila, Braşov, Cluj şi Olt înscriși la concursul de încondeiat ouă «Tradiție – valoare sacră», aflat la cea de-a V-a ediție şi desfăşurat în cadrul festivalului de la Ciocăneşti, o elevă din judeţ s-a numărat printre câştigătorii premiului I”, a spus Valeru Ciurea, consultant artistic al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt. Georgiana Adriana Năstasie, elevă a Școlii Gimnaziale nr. 1 Balș și ucenică a meşterului popular Daniela Voicu a obținut unul dintre cele zece premii I acordate juriul de specialitate format din muzeografi de la Muzeul Ouălor Încondeiate Suceava, Muzeul de Etnografie Vatra Dornei și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” București. Meșterii populari olteni și ucenica din oraşul Balş au mers la acest festival să reprezinte județul Olt sprijiniți ca de obicei de Consiliul Județean Olt, prin CJCPCT Olt, și de consultantul artistic Valeru Ciurea, cel care de ani buni se ocupă și preocupă de meșteșugurile tradiționale, de meșterii populari, dar și de obiceiurile și tradițiile Oltului. Pentru a putea participa la festivalul de încondeiat ouă de la Ciocăneşti şi-au adus un aport aparte şi Primăria Balș şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Balş, care au asigurat deplasarea meşterului Daniela Voicu, respectiv elevei Georgiana Adriana Năstasie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…