Treceți la conținutul principal

Meseriaşii, tot mai puţini în Olt. Angajatorii nu găsesc persoane calificate pentru posturile vacante

Angajatorii se plâng de lipsa persoanelor calificate în meserie pentru posturile vacante pe care le au la dispoziţie în unităţile lor, şi acest lucru a ieşit în evidenţă la Bursa Locurilor de Muncă desfăşurată la sfârşitul săptămânii în Slatina şi Caracal. Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă spune că situaţia este tot mai îngrijorătoare şi la un moment dat, angajatorii vor fi puşi în situaţia în care nu vor mai avea pe cine să angajeze, dacă nu organizează cursuri de formare profesională în meseriile de care au nevoie. (SURSA: evenimentdeolt.ro) 

Aproape 800 de olteni au participat vinerea trecută la Bursa Locurilor de Muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea forţei de Muncă Olt în Slatina şi Caracal. Pentru jumătate din ei, evenimentul a fost binevenit, ei fiind selectaţi pentru interviu sau probă de lucru. „Participă peste 700 de oameni în căutarea unui loc de muncă, iar un lucru de evidenţiat este că participă şi persoane beneficiare de venit minim garantat din localităţile în care această cifră e îngrijorătoare pentru noi. Unii chiar îşi găsesc locuri de muncă şi pentru viitor vom dezvolta această activitate, în sensul că vom merge să organizăm burse de acest tip chiar în aceste localităţi. Este un lucru observat la bursa locurilor de muncă, este o rezervă de forţă de muncă foarte importantă pentru noi. La prima oră (n.red. vineri, 7 aprilie), de dimineaţă au fost 42 de angajatori care au declarat 482 de locuri de muncă vacante în tot judeţul. Dintre acestea, 375 au fost pe Slatina”, a declarat Cristinel Cârloganu, directorul executiv al AJOFM Olt. Chiar şi cu cei selectaţi, cei mai mulţi angajatori spun că nu mai găsesc persoane calificate, care să ştie meserie, iar locurile vacante se ocupă foarte greu. Situaţia este cunoscută agenţiei judeţene, care îi sfătuieşte pe angajatori să organizeze cursuri de formare profesională. „Nu mai avem meseriaşi, eu semnalez problema asta de vreo doi ani, şi vreau să o scot în evidenţă şi cu această ocazie, şi să le precizez angajatorilor şi să-i rog să se implice în activitatea de formare profesională, să organizeze cursuri anterioare angajării şi să selecteze personalul şi pe această cale. Angajatorii care nu înţeleg că în perioada următoare se vor confrunta cu un deficit major de forţă de muncă probabil că vor fi surprinşi de această tendinţă şi vor avea de suferit. Îi invit la agenţie să discutăm şi să identificăm cele mai bune căi pentru a atrage pe piaţa muncii acele persoane din mediul rural, supuse riscului de sărăcie extremă, care din cauza posibilităţilor materiale foarte reduse nu pot participa la un interviu, nu se pot autoîntreţine; iată un bazin de forţă de muncă foarte important, disponibil, care aşteaptă ca angajatorii, împreună cu noi, să îl atragem pe piaţa muncii”, a explicat Cârloganu. Pentru doritori, locuri de muncă au fost disponibile şi în Reţeaua Eures, angajatorii din Uniunea Europeană având disponibile 716 locuri de muncă în diverse domenii, principala cerinţă fiind aceea a cunoaşterii limbii vorbite în ţara respectivă. Cei 48 agenţi economici care au participat la bursă au prezentat o ofertă de 482 locuri de muncă vacante, din care 29 pentru studii superioare. Au participat la bursă 786 persoane, din care 342 au fost selectate pentru interviu/proba de lucru, astfel: la Slatina 285 şi la Caracal 57 persoane.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…