Treceți la conținutul principal

Începe a XIII-a ediţie a Festivalului „De dor, de primăvară” de la Caracal

Primăria şi Consiliul Local Caracal, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi Centrul Cultural Municipal Caracal organizează joi şi vineri cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului de Folclor „De dor, de primăvară”. 

Evenimentul cultural se va desfăşura în sala de spectacole a Teatrului Naţional „Ştefan Iordache” din Caracal, cu începere de la ora 18:30, şi se adresează copiilor şi tinerilor din învăţământul gimnazial şi liceal, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. „Concursul de interpretare îşi propune descoperirea şi promovarea soliştilor vocali şi instrumentişti de muzică populară care provin din rândul copiilor şi tinerilor, descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice. De asemenea, se urmăreşte încurajarea, stimularea şi promovarea tinerelor talente, stârnirea interesului acestora în culegerea de folclor şi deprinderea cu arta spectacolului, promovarea instrumentelor tradiţionale, însuşirea portului popular din zona pe care o reprezintă pentru promovarea acestora şi, nu în ultimul rând, antrenarea laureaţilor festivalului în alte manifestări folclorice interjudeţene, naţionale şi internaţionale”, spun organizatorii. Festivalul „De dor, de primăvară” este structurat pe două secţiuni, şi anume solist vocal şi solist instrumentist de muzică populară, iar probele din concurs constau în interpretarea a două piese de muzică populară la alegerea concurentului – o piesă fără acompaniament (n.red. – doină sau baladă), cea de-a doua piesă cu acompaniament. În mod obligatoriu, concurenţii vor interpreta melodii populare specifice zonei folclorice din care provin şi se vor prezenta în costume populare cât mai autentice. Pentru soliştii instrumentişti sunt admise în concurs numai instrumente tradiţionale. Nu mai puţin de 46 de concurenţi din judeţele Olt, Argeş, Vâlcea, Suceava, Botoşani, Neamţ, Caraş Severin, Brăila, Teleorman, Braşov, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Prahova s-au înscris pentru a participa în concurs, însă rămâne de văzut câţi dintre aceştia vor trece de preselecţia care va avea loc joi, de la ora 10:00, la Teatrul Naţional din Caracal. În urma preselecţiei, toţi concurenţii admişi vor evolua în ziua de 20 aprilie, iar în ziua de 21 aprilie va avea loc festivitatea de premiere şi gala laureaţilor. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Centrului Cultural Municipal Caracal, conducerea muzicală fiind semnată de Daniel Voicu. Juriul, alcătuit din specialişti ai genului, va atribui diplome şi premii în bani, cum ar fi: trofeul festivalului – 1.200 lei; premiul I – 900 lei, premiul II – 700 lei, premiul III – 500 lei, menţiune – 300 lei (secţiunea solişti vocali); premiul I – 900 lei, premiul II – 700 lei, premiul III – 500 lei, menţiune – 300 lei (secţiunea solişti instrumentişti); premiul special al juriului – 500 lei; premiul de popularitate – 400 lei. În fiecare dintre cele două seri ale festivalului vor fi invitaţi în recital şi solişti consacraţi ai muzicii populare româneşti, precum Maria Ghinea, Mioara Velicu, Ştefania Pârlea, Alina Emilia Diorobanţu, Roberta Crintea şi Constantin Enceanu. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei, iar cel al unui abonament de 15 lei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…