Treceți la conținutul principal

Câinii de serviciu, parteneri de nădejde pentru jandarmii olteni în misiuni

Mina, Tok, Tabad, Sala şi Tora sunt numele câinilor de serviciu pe care jandarmii olteni se bazează în misiunile executate. Câinii provin din rasele ciobănesc german și belgian malinois și se află în grija jandarmilor din Grupa Conductori Câini Serviciu. 

Zilnic, patrupedele sunt antrenate pentru diverse activități, cum ar fi intervenția de prindere a suspecților sau urmărirea unei persoane după amprenta mirosului acesteia, dar sunt folosite şi în misiunile de ordine publică. „Câinii sunt pregătiți la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregătire și evaluare, pentru a vedea în ce domeniu au aptitudini. Conductorul, în acest caz un jandarm, este responsabil, pe de-o parte, de acomodarea câinelui la specificul misiunilor, iar pe de altă parte de sănătatea, hrănirea și continuarea antrenamentului. Câinii sunt menținuți în serviciu până la vârsta de șase ani, dar în funcție de aptitudinile și de starea de sănătate, această perioadă se poate prelungi până la 10 ani, iar de cele mai multe ori la trecerea în rezervă acest militar necuvântător este îngrijit până la sfârșitul vieții de către același jandarm”, a precizat sublocotenentul Claudia Elena Bucă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt. Mina este cel mai vârstnic partener de nădejde al jandarmilor olteni. În vârsta de 7 ani, căţeluşa este specializată pe intervenție și face cinste acestui domeniu de activitate prin temperamentul său puternic, echilibrat și combativ, adaptându-se ușor la situațiile neprevăzute. Plutonierul adjutant Adrian Pescaru este conductorul său şi recunoaşte cu mândrie că pentru el este o plăcere lucrul în această formulă și dorește, ca după pensionarea Minei, să o ia acasă, în semn de recunoștință pentru fidelitatea dovedită de-a lungul timpului. Pe același domeniu sunt specializați și câinii Sala, de 3 ani, Tok, de 1 an și 6 luni, și Tora, de 1 an și 6 luni. Din marea familie a jandarmilor olteni face parte şi Tabad, un ciobănesc german, în vârstă de 1 an şi 6 luni. Deocamdată, acesta este novice în executarea misiunilor şi este angrenat într-un program de predresaj, care se execută la sediul Jandarmeriei Olt în baza special amenajată. „Predresajul constă în exerciții destinate formării deprinderilor câinelui de a răspunde energic când își aude numele, deprinderilor cu zgarda și lesa, mersului alături de conductor, întoarcerile din mișcare, aducerea unui obiect, sărituri peste obstacole. Încă de la primele lecţii, Tabad a dat dovadă de mobilitate, echilibru, inteligență, adaptabilitate și agilitate”, a adăugat sublocotentul Claudia Bucă. Jandarmii olteni recunosc că odată cu trecerea timpului s-a dovedit utilitatea și necesitatea folosirii acestora în misiuni, întrucât în spatele unei priviri blânde și un spirit jucăuș câinii sunt foarte bine pregătiți să ia parte la acțiuni de patrulare, urmărire și intervenție. Mina, Tok, Tabad, Sala şi Tora ştiu să „scotocească”, să caute și să descopere obiecte și oameni dispăruți.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…