Treceți la conținutul principal

Câinii de serviciu, parteneri de nădejde pentru jandarmii olteni în misiuni

Mina, Tok, Tabad, Sala şi Tora sunt numele câinilor de serviciu pe care jandarmii olteni se bazează în misiunile executate. Câinii provin din rasele ciobănesc german și belgian malinois și se află în grija jandarmilor din Grupa Conductori Câini Serviciu. 

Zilnic, patrupedele sunt antrenate pentru diverse activități, cum ar fi intervenția de prindere a suspecților sau urmărirea unei persoane după amprenta mirosului acesteia, dar sunt folosite şi în misiunile de ordine publică. „Câinii sunt pregătiți la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregătire și evaluare, pentru a vedea în ce domeniu au aptitudini. Conductorul, în acest caz un jandarm, este responsabil, pe de-o parte, de acomodarea câinelui la specificul misiunilor, iar pe de altă parte de sănătatea, hrănirea și continuarea antrenamentului. Câinii sunt menținuți în serviciu până la vârsta de șase ani, dar în funcție de aptitudinile și de starea de sănătate, această perioadă se poate prelungi până la 10 ani, iar de cele mai multe ori la trecerea în rezervă acest militar necuvântător este îngrijit până la sfârșitul vieții de către același jandarm”, a precizat sublocotenentul Claudia Elena Bucă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt. Mina este cel mai vârstnic partener de nădejde al jandarmilor olteni. În vârsta de 7 ani, căţeluşa este specializată pe intervenție și face cinste acestui domeniu de activitate prin temperamentul său puternic, echilibrat și combativ, adaptându-se ușor la situațiile neprevăzute. Plutonierul adjutant Adrian Pescaru este conductorul său şi recunoaşte cu mândrie că pentru el este o plăcere lucrul în această formulă și dorește, ca după pensionarea Minei, să o ia acasă, în semn de recunoștință pentru fidelitatea dovedită de-a lungul timpului. Pe același domeniu sunt specializați și câinii Sala, de 3 ani, Tok, de 1 an și 6 luni, și Tora, de 1 an și 6 luni. Din marea familie a jandarmilor olteni face parte şi Tabad, un ciobănesc german, în vârstă de 1 an şi 6 luni. Deocamdată, acesta este novice în executarea misiunilor şi este angrenat într-un program de predresaj, care se execută la sediul Jandarmeriei Olt în baza special amenajată. „Predresajul constă în exerciții destinate formării deprinderilor câinelui de a răspunde energic când își aude numele, deprinderilor cu zgarda și lesa, mersului alături de conductor, întoarcerile din mișcare, aducerea unui obiect, sărituri peste obstacole. Încă de la primele lecţii, Tabad a dat dovadă de mobilitate, echilibru, inteligență, adaptabilitate și agilitate”, a adăugat sublocotentul Claudia Bucă. Jandarmii olteni recunosc că odată cu trecerea timpului s-a dovedit utilitatea și necesitatea folosirii acestora în misiuni, întrucât în spatele unei priviri blânde și un spirit jucăuș câinii sunt foarte bine pregătiți să ia parte la acțiuni de patrulare, urmărire și intervenție. Mina, Tok, Tabad, Sala şi Tora ştiu să „scotocească”, să caute și să descopere obiecte și oameni dispăruți.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Grefierii Judecătoriei Slatina şi-au întrerupt activitatea

După ce judecătorii de la Tribunalul Olt şi Judecătoria Slatina s-au alăturat colegilor din ţară şi au protestat pentru remedierea problemelor existente în sistemul judiciar, de luni şi grefierii şi personalul conex din cadrul Judecătoriei Slatina îşi întrerup activitatea zilnic, timp de două ore. 
Săptămâna trecută, magistraţii celor două instanţe de judecată oltene au intrat în sălile de judecată purtând banderole albe la mâna stângă. Motivul pentru care au recurs la această formă de protest este cel referitor la implementarea, de către mai marii Justiţiei, unui set de măsuri care să conducă la o „justiţie eficientă, modernă şi de calitate”. Pentru că problemele existente nu au fost deocamdată remediate, la Judecătoria Slatina, de luni, sunt judecate numai cauzele urgente. Între timp, grefierii şi personalul conex din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată au recurs şi ei la o formă de protest. Astfel, de luni, 19 septembrie, vor întrerupe activitatea în cadrul Judecătoriei Slatina, …

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…