Treceți la conținutul principal

Simulare de accident chimic la Vimetco Alro

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt au desfășurat joi, de la ora 11:00, un exercițiu de testare a Planului de Urgență Externă la un operator economic de pe platforma industrială a municipiului Slatina, încadrat în categoria obiectivelor cu pericol de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase. 

Concret, a fost vorba de o simulare a unui accident chimic la Vimetco Alro, societate care are ca domeniu de activitate prelucrare aluminiu. „Conform scenariului, pe timpul manevrelor de scoatere a unor buteliilor de clor dintr-o magazie, a avut loc o avarie la trei robineți ai buteliilor de clor, fapt ce a dus la eliberarea bruscă a clorului din butelii. Norul toxic format amenința să se propage la societățile comerciale învecinate și zonele locuite din apropiere, iar trei persoane s-au intoxicat cu clor”, a precizat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU. Pentru lichidarea consecințelor evenimentului, în zonă au acţionat pompierii de la Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al operatorului, personalul medical de pe locul de muncă, un echipaj CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear ), două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Judeţean Olt. Pentru desfășurarea în bune condiții a exercițiului salvatorii au solicitat sprijin Poliţiei, Jandarmeriei, Ambulanţei, Direcţiei de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului și Inspectoratului Teritorial de Muncă. Potrivit reprezentanţilor ISU, obiectivele principale ale simulării de accident chimic de la Vimetco Alro au fost: testarea viabilităţii planului de urgenţă externă şi identificarea elementelor necesare îmbunătăţirii acestuia; antrenarea tuturor forţelor participante în desfășurarea acțiunilor de limitare și înlăturare a urmărilor accidentului major; îmbunătăţirea cooperării între instituţiile participante şi testarea aplicabilităţii planului de cooperare cu acestea. La nivelul ISU Olt, șase exerciții cu forțe în teren, cu diverse scenarii, sunt planificate anul acesta, iar cele șapte subunități de intervenție ale inspectoratului desfășoară lunar astfel de exerciţii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…