Treceți la conținutul principal

Peste 50 de accidente de muncă înregistrate în judeţ în 2016

Inspectorii de muncă olteni au cercetat, în cursul anului trecut, nu mai puţin de 56 accidente de muncă care au avut loc în judeţ, din care 52 au produs incapacitate temporară de muncă pentru 60 de victime şi patru au avut ca urmare decesul a patru persoane.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, accidentele mortale de muncă au fost înregistrate de P.F.A. Meşină Nicolae Găneasa, P.F.A. Barbu Ion Scorniceşti, SC Alro SA Slatina şi SC TMK Artrom SA Slatina, iar ultimele două evenimente sunt încă în curs de cercetare. Din totalul celor 64 de victime ale accidentelor de muncă care au avut loc în judeţ, zece sunt de sex feminin. „Cele mai multe accidente s-au înregistrat pe timpul deplasării de la domiciliu la locul de muncă şi invers, ca urmare a unor evenimente rutiere, respectiv 19 cazuri. Domeniile economice care au înregistrat cele mai multe accidente de muncă sunt: industria metalurgică – 12 accidente de muncă; industria fabricării cauciucurilor – nouă; industria construcţiilor de maşini – şapte; activităţi de pază şi protecţie – şase; construcţii – patru; asistenţă spitalicească – trei şi industria confecţiilor metalice – trei”, se precizează într-un raport prezentat marţi de reprezentanţii ITM Olt în cadrul şedinţei de dialog social de la Prefectura Olt. Victime ale accidentelor de muncă au fost persoane cu vârste cuprinse între 22 şi 64 ani, iar cele mai multe, respectiv 23, se regăsesc în grupa de vârstă 40 – 50 ani, urmate de cele din grupa de vârstă 30 – 40 ani cu 13 cazuri şi grupa de vârstă 50 – 60 ani cu 11 cazuri. În urma cercetărilor efectuate, inspectorii de muncă olteni au stabilit că principalele cauze ale producerii accidentelor de muncă sunt efectuarea necorespunzătoare de comenzi, manevre – 14; efectuarea necorespunzătoare de poziţionări, consolidări, manevre – nouă; neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii – nouă; căderi de la acelaşi nivel prin dezechilibrare – şase; tolerarea abaterilor de la disciplina tehnologică – cinci; tolerarea abaterilor de la respectarea normelor de securitate – trei şi erori în prestabilirea operaţiilor de muncă – două. În timpul controalelor efectuate, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au pus accent pe necesitate evaluării riscurilor privind securitate şi sănătatea în muncă a lucrărtorilor şi pe obligativitatea ca politica de prevenirea a agentului economic să se axeze pe eliminarea sau diminuarea riscurilor de producere a unor accidente de muncă cu urmări grave.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Grefierii Judecătoriei Slatina şi-au întrerupt activitatea

După ce judecătorii de la Tribunalul Olt şi Judecătoria Slatina s-au alăturat colegilor din ţară şi au protestat pentru remedierea problemelor existente în sistemul judiciar, de luni şi grefierii şi personalul conex din cadrul Judecătoriei Slatina îşi întrerup activitatea zilnic, timp de două ore. 
Săptămâna trecută, magistraţii celor două instanţe de judecată oltene au intrat în sălile de judecată purtând banderole albe la mâna stângă. Motivul pentru care au recurs la această formă de protest este cel referitor la implementarea, de către mai marii Justiţiei, unui set de măsuri care să conducă la o „justiţie eficientă, modernă şi de calitate”. Pentru că problemele existente nu au fost deocamdată remediate, la Judecătoria Slatina, de luni, sunt judecate numai cauzele urgente. Între timp, grefierii şi personalul conex din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată au recurs şi ei la o formă de protest. Astfel, de luni, 19 septembrie, vor întrerupe activitatea în cadrul Judecătoriei Slatina, …

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…