Treceți la conținutul principal

Peste 50 de accidente de muncă înregistrate în judeţ în 2016

Inspectorii de muncă olteni au cercetat, în cursul anului trecut, nu mai puţin de 56 accidente de muncă care au avut loc în judeţ, din care 52 au produs incapacitate temporară de muncă pentru 60 de victime şi patru au avut ca urmare decesul a patru persoane.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, accidentele mortale de muncă au fost înregistrate de P.F.A. Meşină Nicolae Găneasa, P.F.A. Barbu Ion Scorniceşti, SC Alro SA Slatina şi SC TMK Artrom SA Slatina, iar ultimele două evenimente sunt încă în curs de cercetare. Din totalul celor 64 de victime ale accidentelor de muncă care au avut loc în judeţ, zece sunt de sex feminin. „Cele mai multe accidente s-au înregistrat pe timpul deplasării de la domiciliu la locul de muncă şi invers, ca urmare a unor evenimente rutiere, respectiv 19 cazuri. Domeniile economice care au înregistrat cele mai multe accidente de muncă sunt: industria metalurgică – 12 accidente de muncă; industria fabricării cauciucurilor – nouă; industria construcţiilor de maşini – şapte; activităţi de pază şi protecţie – şase; construcţii – patru; asistenţă spitalicească – trei şi industria confecţiilor metalice – trei”, se precizează într-un raport prezentat marţi de reprezentanţii ITM Olt în cadrul şedinţei de dialog social de la Prefectura Olt. Victime ale accidentelor de muncă au fost persoane cu vârste cuprinse între 22 şi 64 ani, iar cele mai multe, respectiv 23, se regăsesc în grupa de vârstă 40 – 50 ani, urmate de cele din grupa de vârstă 30 – 40 ani cu 13 cazuri şi grupa de vârstă 50 – 60 ani cu 11 cazuri. În urma cercetărilor efectuate, inspectorii de muncă olteni au stabilit că principalele cauze ale producerii accidentelor de muncă sunt efectuarea necorespunzătoare de comenzi, manevre – 14; efectuarea necorespunzătoare de poziţionări, consolidări, manevre – nouă; neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii – nouă; căderi de la acelaşi nivel prin dezechilibrare – şase; tolerarea abaterilor de la disciplina tehnologică – cinci; tolerarea abaterilor de la respectarea normelor de securitate – trei şi erori în prestabilirea operaţiilor de muncă – două. În timpul controalelor efectuate, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au pus accent pe necesitate evaluării riscurilor privind securitate şi sănătatea în muncă a lucrărtorilor şi pe obligativitatea ca politica de prevenirea a agentului economic să se axeze pe eliminarea sau diminuarea riscurilor de producere a unor accidente de muncă cu urmări grave.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…