Treceți la conținutul principal

Vieţi salvate după moarte. Un tânăr slătinean trăieşte prin alţi cinci oameni

Cinci români au fost răniţi la sfârşitul lunii februarie în urma unui accident de circulaţie petrecut în zona Bellingham din sudul Londrei, iar unul dintre ei era din municipiul Slatina. Claudiu Girdoc, în vârstă de 31 de ani, a fost grav rănit şi, din păcate, pe 3 martie a murit. La dorinţa tânărului, o parte dintre organele sale a salvat vieţile a cinci persoane. 

Slătineanul Claudiu Girdoc se mutase în Londra în urmă cu nouă ani şi a muncit doar pentru a-i sprijini pe cei dragi. Însă, în ultimul timp îşi dorea să se întoarcă acasă ca să-şi întemeieze o familie împreună cu prietena sa. „Tocmai se mutase cu iubita lui cu câteva săptămâni înainte şi se pregăteau să se întoarcă acasă şi să-şi facă o familie, dar acum se întoarce într-un coşciug. Ultima sa dorinţă a fost să salveze vieţi donându-şi organele. Acum a ajutat cel puţin cinci oameni în suferinţă”, a declarat Raul Popescu, vărul tânărului, jurnaliştilor englezi de la Evening Standard. Pentru a salva alte vieţi, tânărul slătinean a donat inima, rinichii, ficatul şi pancreasul, dar pancreasul nu a fost prea compatibil cu persoana bolnavă şi va fi folosit pentru cercetări. În ultimele clipe de viaţă, alături de tânărul din Slatina a fost chiar mama sa, care a zburat spre Londra imediat cum a auzit că acesta a fost victima unui grav accident rutier. Acum, o comunitate locală din Anglia a iniţiat o colectă pentru a strânge suma de 2.500 de lire care să acopere costul repatrierii în ţară a trupului slătineanului, pentru a fi înmormântat creştineşte. „Claudiu Girdoc (1985-2017) a venit în Londra dintr-un oraș mic din România cu dorința de a munci ca să-și ajute familia. Săptămâna trecută, duminică (n.red. – 26 februarie) la 08:15 PM, Claudiu era la muncă, vorbea cu ceilalți colegi, când a fost lovit în plin de o mașină. El nu a știut nici ce s-a întâmplat în secunda aceea, nici de ce s-a întâmplat. Mama lui a plecat din țară pentru prima dată în viață ca să vină la Londra, în Anglia, ca să găsească numai flori și fotografii ale lui Claudiu lângă stația de autobuz Catford, lăsate acolo în memoria lui. Ultima lui dorință a fost ca organele să-i fie donate celor care au nevoie de ele. Medicii și asistentele au făcut tot posibilul să-l salveze pe Claudiu și toată familia le este recunoscătoare pentru acest lucru. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și sunt alături de noi”, a fost mesajul postat de Raul pe o pagină de Internet deschisă pentru colectare de fonduri. 

Vărul tânărului mort: „Organele lui Claudiu au salvat alte vieţi” 

Familia slătineanului a fost şocată când a aflat că acesta a decedat. „Duminică noaptea (n.red. – 26 spre 27 februarie) am fost contactat de părinţii lui Claudiu şi ei au aflat de la ambasadă despre cele întâmplate. Am fost la spital luni dimineaţa şi Claudiu era în comă. Singură, mama lui Claudiu a zburat pentru prima dată cu avionul. A venit miercurea trecută şi vă daţi seama când l-a văzut la spital cum a reacţionat... Claudiu a fost supus la două teste şi creierul nu a avut niciun semn de viaţă, nu a reacţionat în niciun fel. Toate organele lui Claudiu au funcţionat normal până vineri (n.red. – 3 martie), pentru că mama lui a venit miercuri (n.red. – 1 martie) şi doctorii au aşteptat să-i spună adevărul despre starea lui Claudiu. Nu au vrut să-mi spună mie până când nu a venit mama sa. Eu am ştiut că va fi întrebată dacă va dori să doneze organele şi până a venit dumneaei la Londra am explicat familiei din ţară şi au hotărât ca organele tânărului să salveze alte vieţi. Prin acest gest mama crede că Claudiu este încă cu noi. Împreună cu mama lui, am stat cu Claudiu la spital până vineri când s-au găsit persoanele compatibile să primească organele donate”, a declarat Raul Popescu pentru Eveniment de Olt. De donaţii pentru ca trupul slătineanului de 31 de ani să fie repatriat în România s-a ocupat tot vărul acestuia. „În legătură cu banii, eu, împreună cu un prieten, am făcut un program pe internet de donare, care de ieri (n.red. – 7 martie) a explodat în urma declaraţiilor mele din presa engleză. Astăzi (n.red. – 8 martie) mama lui Claudiu vine în ţară şi eu, care locuiesc în Londra, rămâne să mă ocup de ce mai este de făcut. Sper să pot rezolva şi săptămâna viitoare să vină şi trupul lui Claudiu. În ţară nu ştiu dacă este vreun fond de donare, dar o să mă ocup în zilele următoare”, a adăugat Raul. 

Doi răniţi sunt încă în spital, şoferul vinovat în libertate 

Pe lângă slătinean, alţi patru români au fost răniţi în accident. Cu toţii lucrau la o spălătorie din zona Bellingham, locul în care s-a produs nefericitul eveniment. Dintre răniţi, doi sunt în continuare internaţi în spital. Un tânăr de 25 de ani este în stare critică, iar o tânără de 35 de ani este în stare gravă, dar stabilă. Un alt bărbat de 46 de ani este tratat pentru o rană la picior, iar un altul, de 36 de ani, a fost externat. Imediat după accident, şoferul maşinii care i-a lovit pe români a fost arestat sub acuzaţia de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi imprudenţă la volan care a dus la un accident cu victime. Însă, la scurt timp, el a fost eliberat pe cauţiune. La începutul lunii mai, conducătorul auto, care nu va fi arestat din nou, trebuie să se prezinte în faţa oamenilor legii pentru audieri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…