Treceți la conținutul principal

Caravana „Poftă de carte” a poposit şi în cinci grădiniţe din Olt

Iniţiată în luna octombrie a anului 2016 de Asociaţia OvidiuRo, caravana „Poftă de carte” a ajuns săptămâna trecută şi în Olt, judeţ în care primăriile estimează pentru acest an un total de 3.564 copii care pot beneficia de programul național „Fiecare Copil în Grădiniță”. 

Programul, lansat în februarie 2016, încurajează accesul la grădiniță al copiilor care provin din familii defavorizate (n.red. – sub 284 lei/membru familie venit lunar) prin acordarea lunară de tichete sociale pentru grădiniță, condiționate de prezența zilnică. De aceea, iniţiatorii au dorit ca prin caravana „Poftă de carte” să încurajeze cititul interactivă şi o alimentaţie sănătoasă în rândul copiilor de grădiniţă din comunităţile defavorizate. Totodată, şi-au propus să informeze părinţii cu privire la Legea 248/2015, care are în vedere stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familiile sărace. În Olt, caravana a poposit în cinci grădiniţe din comunele Iancu Jianu, Grădinari, Izvoarele, Ipoteşti, dar şi din Cartierul Piatra Sat al oraşului Piatra Olt, la sesiunile de citit interactiv participând 248 de copii şi 176 de părinţi. „În județul Olt, 248 de copii de vârstă preșcolară au participat la sesiunile de citit interactiv și au primit câte o carte ilustrată după lecția-degustare desfășurată în grădinițele din Iancu Jianu, Grădinari, Izvoarele, Ipotești și Piatra Sat – unde au fost oferite cărți uriașe ilustrate, fructe și legume, materiale educaționale și produse de igienă, ca parte a caravanei «Poftă de carte». Celor 176 de părinți prezenți la activități le-au fost oferite informații sau clarificări despre tichetele sociale pentru grădiniță precum și despre alimentația potrivită pentru copii”, a precizat Larisa Dumitru, manager comunicare în cadrul Asociaţiei OvidiuRo. Potrivit aceleiaşi surse, cele cinci destinații ale caravanei au fost selectate cu sprijinul autorităților locale și județene, pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul de cuprindere a copiilor defavorizați în învățământul preșcolar. „În cele cinci localități vizitate, accesul copiilor defavorizați la educație preșcolară este îngreunat de: lipsa rechizitelor, lipsa hainelor și a încălțămintei, distanța până la grădiniță, migrație și neprioritizarea educației preșcolare de către părinți sau de către comunitate”, a adăugat Larisa Dumitru. Caravana „Poftă de carte”, ce săptămâna trecută a poposit şi în Olt, beneficiază de susţinerea Carrefour România şi Carrefour Foundation, iar în acest an şcolar 10.000 de copii defavorizați din toată țara vor primi câte o carte pentru acasă, iar alte 1.000 de cărți uriașe ilustrate vor ajunge, în cadrul proiectului, în grădinițe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…