Treceți la conținutul principal

Amoniu şi nitriţi în apa furnizată bălşenilor

Apa care curge la robinetele bălşenilor pune în pericol sănătatea celor care o consumă, în urma analizelor fiind constatate depăşiri îngrijorătoare ale concentraţiilor maxim admise de amoniu şi nitriţi. (SURSA: evenimentdeolt.ro)

Probele de apă prelevate din patru puncte de control de pe raza oraşului Balş şi analizate de Direcţia de Sănătate Publică Olt au scos la iveală depăşiri ale concentraţiilor maxim admise (CMA) de amoniu şi nitriţi. „În urma efectuării analizelor fizico-chimice pentru probele de apă recoltate in data de 27.02.2017 se constată urmatoarele neconformităţi: depăşiri ale CMA –parametru indicator ”amoniu” în punctele de control: - probă apă brută-front de captare Pietriş: depăşire de 16 ori CMA - probă ieşire rezervor 1: depăşire de 15,7 ori CMA - probă ieşire rezervor 2: depăşire de 8,18 ori CMA - probă consumator - reţea distribuţie apă - oraş Balş: depăşire de 1,36 ori CMA depăşire a CMA –parametru chimic ”nitrit” în punctul de control: - probă consumator -reţea distribuţie apă - oraş Balş: depăşire de 20,44 ori CMA neîncadrarea parametrului indicator „clor rezidual liber” în intervalul valoric al CMA prevăzut de legislaţia sanitară în vigoare ≥ 0,1-≤ 0,5 mg/l, interval de siguranţă pentru sănătatea publică, in punctele de control: - probă ieşire rezervor 1 - probă ieşire rezervor 2 - probă consumator - reţea distribuţie apă - oraş Balş Faţă de cele constatate mai sus, se impune aplicarea următoarelor măsuri: informarea consumatorilor, în special a grupelor de populaţie vulnerabile, asupra riscului pentru sănătate pe care îl are consumul de apă contaminată cu nitriţi; ca măsură de prevenţie, cu sprijinul medicinei primare-medicii de familie - se vor informa gravidele despre pericolul pe care îl reprezintă alimentaţia artificială a sugarului, în special a nou-născutului, cu formule de lapte ce folosesc la preparare apa contaminată cu nitriţi”, precizează un comunicat al DSP Olt. Reprezentanţii instituţiei au dispus o serie de măsuri care trebuie luate de operatorul local, SC Apă Canal Olteţul SRL Balş: -corectarea şi monitorizarea dozelor de substanţă clorigenă utilizate în procedura de clorinare a apei – astfel încât parametrul indicator „clor rezidual liber” să se încadreze în intervalul valoric de siguranţă al CMA prevăzut de legislaţia sanitară în vigoare respectiv :≥ 0,1-≤ 0,5 mg/l; -verificarea eficienţei procedurii de dezinfecţie efectuate printr-o nouă recoltare şi analiză a apei din punctele cu risc ale sistemului de alimentare cu apă, imediat după efectuarea operaţiilor de dezinfecţie; -efectuarea operaţilor de spălare şi curăţare rezervoare de înmagazinare apă şi reţea de distribuţie apă; -identificare soluţii (în zona de captare si/sau procedee de neutralizare a amoniului aplicate în statia de tratare apă alături de procesul de dezinfecţie al apei), în vederea remedierii neconformităţilor chimice reprezentate de depăşirea de CMA (concentraţia maximă admisă) a parametrului indicator amoniu si a parametrului chimic „nitrit” în reţeaua de distribuţie apă a oraşului Balş, depistate în baza analizelor de laborator efectuate, soluţii ce vor fi comunicate DSP Olt spre analiză şi validare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…