Treceți la conținutul principal

S-a stins din viaţă căluşarul Gelu Buţă din Vâlcele

Încă un membru al familiei oamenilor de cultură ai judeţului Olt a plecat în Ceruri. Gelu Buţă, în vârstă de 67 de ani, vătaf al căluşarilor din comuna Vâlcele, a murit, la sfârşitul săptămânii trecute, din cauza unui accident vascular cerebral. 

Gelu Buţă din Vâlcele a avut în spate o carieră de 25 de ani ca vătaf, formaţia de căluşari din localitatea olteană fiind preluată de acesta după regretatul Marin Ghiţă, cel mai valoros vătaf de căluş din România. Nu puţini sunt cei care îşi amintesc succesele pe care căluşarii din Vâlcele le-au avut ani la rând sub comanda vătafului Gelu Buţă, iar unul dintre ei este profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” din municipiul Slatina. Originar din aceeaşi comună şi căluşar în urmă cu ani buni, acesta a spus numai lucruri frumoase despre cel care a fost unul dintre cei mai cunoscuţi dansatori de căluş din ţară. „Trecerea în nefiinţă a celui care a fost vătaful Gelu Buţă este o mare pierdere pentru judeţul Olt. De pe scena de dansatori ai căluşului a mai plecat un om, care a început să joace acest dans încă de la vârsta de 15 ani. S-a făcut remarcat la nivel naţional într-un timp foarte scurt, devenind cunoscut atât de dansatori, cât şi de juraţii festivalurilor la care formaţia căluşarilor din Vâlcele participa, prin modul în care reuşea să-i aducă pe căluşari la cel mai înalt nivel de interpretare a tradiţionalului dans bărbătesc căluşul. Multe generaţii de copii au fost formate şi coordonate de acest vătaf, care le-a insuflat tuturor dragostea şi devotamentul său faţă de acest joc”, a precizat Ilie Brăileanu. Perioada în care Gelu Buţă a fost vătaf a fost una dintre cele mai glorioase pentru formaţia de căluşari de la Vâlcele, aceasta obţinând multe premii la festivalurile folclorice naţionale şi internaţionale la care participa. Sâmbătă, căluşarul oltean a fost condus pe ultimul drum de sute de oameni din localitatea sa natală. „A fost o zi tristă pentru Vâlcele, la înmormântare participând tot satul, inclusiv primarul Alexandru Taifas. Cu siguranţă, de Rusalii, dar şi în săptămâna de după, îngerii şi Dumnezeu se vor bucura de căluşul de la Vâlcele sub comanda lui Gelu Buţă”, a adăugat directorul Palatului Copiilor Slatina.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…