Treceți la conținutul principal

Incendiul de proporţii din Slatina, stins după şapte ore

Pompierii olteni s-au luptat ore întregi cu flăcările până au reuşit să stingă incendiul puternic izbucnit la hala societăţii Eco Zone Protect Solutions A&D de pe strada Milcov din municipiul Slatina. Operaţiunile de stingere a focului s-au încheiat luni seara, în jurul orei 20:30, după șapte ore de intervenție continuă a echipajelor de pompieri. 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, luni noaptea o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Slatina, care a asigurat monitorizarea zonei afectate de incendiul de proporţii, a intervenit în mod repetat pentru lichidarea unor focare reaprinse. Zona a fost supravegheată şi pe parcursul zilei de marţi. „În urma incendiului au ars peste 40 de tone de mase plastice (n.red. – ambalaje de produse cosmetice din plastic, bidoane de plastic, deșeuri de ambalaje din plastic, plexiglas, etc.), 0,5 tone tuburi de spray, două tone de carton, paleți de lemn și un motostivuitor. S-au degradat pereții întregii construcții, mai multe echipamente pentru prelucrarea maselor plastice, iar tavanul halei, pe o suprafaţă de aproximativ 150 de metri pătrați, s-a prăbușit”, a precizat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt. Incendiul a izbucnit luni, în jurul orei 13:30, şi s-a manifestat violent, cu flacără și degajări mari de fum, la materialele combustibile depozitate într-o hală de aproximativ 2.000 de metri pătrați. Intervenţia pompierilor la incendiul de la hala de pe strada Milcov a fost una dificilă. Nouă autospeciale de stingere cu apă şi spumă ale ISU din Slatina, Balş şi Scorniceşti, dar şi ale serviciilor private pentru situații de urgență Centrul Rivergate și TMK Artrom au acţionat pentru a stinge focul. „Misiunea a fost îngreunată de lipsa surselor de apă din zona respectivă, pentru alimentarea autospecialelor pompierii executând transport de apă de la un operator de pe platforma industrială a Slatinei. Pe timpul operațiunilor de stingere mai multe recipiente sub presiune au explodat”, a adăugat Băsăşteanu. Specialiştii din cadrul inspectoratului au stabilit ca şi cauză probabilă a izbucnirii incendiului o explozie urmată de incendiu. „Din cercetările preliminare, s-a stabilit că a fost vorba de o acumulare de vapori gazoşi de la recipientele sub presiune depozitate în hală, iar sursa de izbucnire a incendiului a fost o scânteie mecanică de la un echipament folosit pentru prelucrarea plasticului”, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Olt. 

Aer poluat din cauza degajărilor mari de fum 

Imediat după izbucnirea incendiului la hala 6 a societăţii de colectare, tratare şi eliminare deşeuri periculoase şi nepericuloase de pe strada Milcov din Slatina, degajările mari de fum au dus la poluarea aerului în zonă. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt au făcut monitorizări şi au constatat valori uşor crescute pentru poluanţii standard. „În data de 13.02.2017, în intervalul orar 14:00 – 24:00, pentru poluanţii standard monitorizaţi de staţia automată din municipiul Slatina, poluanţi rezultaţi în urma oricărui proces de ardere, respectiv dioxid de sulf, oxizi de azot şi monoxide de carbon, s-au constatat valori uşor crescute faţă de valorile înregistrate în orele anterioare incendiului, dar nu s-au înregistrat depăşiri faţă de valorile maxime admise stabilite de Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător”, se precizează într-un comuniat remis de APM Olt. Potrivit aceleiaşi surse, fumul degajat în urma incendiului nu a ajuns spre zonele locuite ale municipiului Slatina. „Începând cu data de 14.02.2017, în intervalul orar 00:00 – 10:00, valorile înregistrate de staţia automată de monitorizare a calităţii aerului din municipiul Slatina pentru poluanţii monitorizaţi au fost normale şi sub valorile maxime admise de legislaţia în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…