Treceți la conținutul principal

Deficitul de personal, o problemă pentru Parchetul Olt şi unităţile subordonate

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi din unităţile de parchet subordonate au avut de soluţionat, anul trecut, un număr semnificativ de lucrări şi dosare penale. Însă, chiar dacă rezultatele corespund indicatorilor de calitate, Anca Anuţa, prim-procurorul Parchetului Olt, a precizat că instituţia pe care o conduce, dar şi celelalte parchete din judeţ, s-au confruntat cu lipsa de personal. 

Nu mai puţin de 52.351 lucrări şi dosare penale au trebuit să soluţioneze procurorii olteni în 2016, însă doar 36.301 dintre acestea au fost soluţionate. În aceste lucrări sunt incluse şi cele 26.326 de dosare penale, din care au fost soluţionate doar 10.728. Aşadar, mii de dosare au rămas nesoluţionate la sfârşitul anului 2016, una dintre cauze fiind şi deficienţa de personal existentă la nivelul tuturor parchetelor din judeţ. „Secţia de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi-a desfăşurat activitatea cu patru procurori mai puţin, ceea ce aparent nu ne spune multe, dar raportat la volumul de activitate, în condiţiile în care discutăm de specializarea procurorilor, această deficienţă şi-a pus amprenta asupra volumului activităţii noastre. Nici anul acesta situaţia nu se va îmbunătăţi, ţinând cont că de la 1 februarie un alt procuror din cadrul acestei secţii a fost delegat la o altă unitate de parchet, respectiv la Calafat, iar un alt procuror este în concediu medical din 2015 pe o perioadă nedeterminată. Deci, încă doi procurori care, deşi figurează în schema noastră de personal, nu-şi vor desfăşura activitatea în cadrul unităţii. Cu toate acestea, am reuşit să soluţionăm aproape acelaşi număr de lucrări şi dosare penale, scăderea fiind nesemnificativă, undeva la 3%. Prin eforturile depuse s-a îmbunătăţit eficienţa activităţii, pentru că deşi s-au soluţionat mai puţine lucrări şi dosare, din perspectiva eficienţei, şi am în vedere la eficienţă creşterea numărului de cauze trimise instanţei cu rechizitoriu, respectiv a inculpaţilor trimişi în judecată, am înregistrat o creştere de 22%. S-a îmbunătăţit oarecum şi operativitatea în privinţa cauzelor soluţionate în şase luni de la prima sesizare, această îmbunătăţire regăsind-o în principal în activitatea de supraveghere a cercetărilor”, a precizat prim-procurorul Anuţa. 

Activitate cu doar doi procurori la Parchetul Corabia 

O lipsă acută a resurselor umane este nu doar la Parchetul Olt, ci la nivelul tuturor unităţilor de parchet din judeţ. Însă, situaţia cea mai dezastruoasă este cea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia care, dintr-o schemă de patru procurori, funcţionează în prezent cu doar doi procurori, unul dintre aceştia îndeplinind şi atribuţii de conducere, fiind delegat în funcţia de prim-procuror. „Cu toate acestea, la Corabia, din perspectiva eficienţei, s-a înregistrat o creştere de 208% a numărului de cauze trimise în judecată prin rechizitoriu, în condiţiile în care aceeaşi procurori exercită şi activitate judiciară, respectiv participă la şedinţele de judecată de la Judecătoria Corabia. Şi din perspectiva personalului auxiliar pot spune că s-au înregistrat deficienţe. Tot la Corabia există doar doi grefieri, unul dintre aceştia având atribuţii de dactilografiere. În 2016, grefierul care exercită şi activitate de arhivă şi introducere de date ECRIS a intrat trei luni în concediu medical, iar toată activitatea de grefă s-a desfăşurat cu un singur grefier şi acela dactilograf. Eforturile au fost şi din partea noastră, pentru că trebuia săptămânal să meargă un specialist IT care să introducă datele în sistemul ECRIS şi, de asemenea, un dactilograf pentru a-i ajuta la dactilografierea lucrărilor”, a declarat şefa Parchetului Olt. 

Schemele de personal, nemodificate de peste 20 de ani 

Cum lipsa de personal este o mare problemă atât la Parchetul Olt, cât şi la unităţile subordonate din judeţ, singura soluţie găsită fiind delegarea unui procuror de la un parchet de la altul, având în vedere că schemele de personal au rămas nemodificate de peste 20 de ani. „Din nefericire, schemele de personal au rămas aceleaşi, la nivelul anului 1995. Modificări în schema de personal auxiliar s-au produs doar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, în sensul că într-adevăr, din ’95 de când ştiu eu, s-a mărit schema cu doi grefieri, în rest schema a rămas aceeaşi. Concursuri sunt organizate, dar se organizează raportat la posturile vacante. Aparent, schemele sunt complete, dar există perioada concediilor, nu vorbesc neapărat de concediile de odihnă, că nu ajungem nici noi, nici auxiliarul să ni le facem, vorbesc de concediile medicale, dar şi de cele de maternitate. Schemele sunt blocate, deci posturile sunt blocate. Singura soluţie este delegare, să iau de la o unitate şi să mut la altă unitate. De pildă, am vrut să deleg la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, nu am avut pe cine. De unde să iau? De la Slatina, care a funcţionat cu patru procurori mai puţin, cu trei stagiari, alţi doi care şi-au dat capacitatea şi au stat trei luni în concediu de studiu? În judeţ nu există nicio unitate de parchet în care să nu existe lipsă de personal, cu schema completă”, a adăugat prim-procurorul Anca Anuţa.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…