Treceți la conținutul principal

Aviz negativ de la Tribunalul Olt pentru judecătorii Biolan şi Beşliu

Solicitările a doi magistraţi pensionaţi privind reîncadrarea, respectiv menţinerea în funcţie, au primit aviz nefavorabil din partea Colegiului de conducere al Tribunalului Olt. Cererile depuse de Gheorghe Biolan şi Ion Beşliu se află pe ordinea de zi a şedinţei de azi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). (Sursa: evenimentdeolt.ro) Eliberat din funcţie la finalul lunii ianuarie ca urmare a pensionării, Gheorghe Biolan a solicitat CSM reîncadrarea în funcţia de judecător la Tribunalul Olt, Judecătoria Slatina, Judecătoria Caracal sau Judecătoria Balş. Potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, reîncadrarea în funcţia de judecător se face fără concurs şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, la instanţa în cadrul căreia acesta a funcţionat până la data pensionării. „În acest sens, a statuat şi Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa din 25.09.2008, când a stabilit, cu valoare de principiu, că magistratul pensionat poate fi reîncadrat doar la instanţa la care şi-a exercitat funcţia în momentul pensionării. În cazul de faţă, solicitantul a funcţionat anterior pensionării la Tribunalul Olt, însă solicită reîncadrare atât la această instanţă cât şi la Judecătoria Slatina, Judecătoria Caracal sau la Judecătoria Balş”, se precizează pe site-ul CSM. De asemenea, în nota Direcţiei resurse umane se menţionează că, de regulă, reîncadrarea a fost utilizată ca o modalitate excepţională de ocupare a posturilor vacante, atunci când volumul de activitate al instanţelor la care au funcţionat solicitanţii anterior pensionării a impus acest lucru. Potrivit aceleaşi surse, datele statistice arată că, la toate cele patru instanţe la care Gheorghe Biolan a solicitat reîncadrarea, în perioada 2014 – 2016 încărcăturile pe judecător şi pe schemă s-au situat în mod constant sub mediile la nivel naţional. La Tribunalul Olt, unde sunt 5 posturi vacante, cererea lui Gheorghe Biolan a primit aviz negativ de la foştii colegi. „Prin Hotărârea nr .8/01.02.2917, cu unanimitate de voturi, Colegiul de conducere al Tribunalului Olt a avizat negativ cererea de reîncadrare”, menţionează CSM. În şedinţa din 20 februarie, secţia pentru judecători a CSM a constatat că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru reîncadrarea lui Gheorghe Biolan în funcţia de judecător, “însă nu recomandă Plenului Consiliului Superior al Magistraturii reîncadrarea” acestuia. O decizie în privinţa solicitării lui Gheorghe Biolan va fi luată de plenul CSM, în şedinţa de azi.

Aviz nefavorabil al Tribunalului şi pentru Ion Beşliu

Pe ordinea de zi a plenului CSM se află şi cererea depusă de Ion Beşliu, judecător în cadrul Tribunalului Olt, de acordare a avizului anual pentru menţinerea în funcţie. Potrivit Legii 303/2004, magistraţii pot fi menţinuţi în funcţie după împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de lege, până la vârsta de 70 de ani. Până la vârsta de 65 de ani, magistratul poate opta să rămână în funcţie, însă după împlinirea acestei vârste, pentru menţinerea în activitate este necesar avizul anual al CSM. Ion Beşliu a fost eliberat din funcţie ca urmare a pensionării în octombrie 2009, fiind reîncadrat un an mai târziu. În 2013, 2014, 2015 şi 2016, Plenul CSM a avizat menţinerea sa în funcţie. “Având în vedere avizul nefavorabil de menţinere în funcţie, exprimat de Colegiul de conducere al Tribunalului Olt, urmează ca Plenul CSM să aprecieze asupra acordării avizului. În măsura în care nu se va acorda avizul pentru menţinerea în funcţie, urmează ca Plenul CSM să formulize propunerea de eliberare din funcţie a domnului Beşliu Ion, judecător la Tribunalul Olt”, se precizează pe site-ul CSM.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…