Treceți la conținutul principal

Zăpada căzută în ultimele zile a creat probleme în judeţ

Atenţionările cod galben de ninsori abundente, viscol și ger, emise pentru județul Olt în perioada 6 – 9 ianuarie 2017, le-a dat mari bătăi de cap autorităţilor locale şi judeţene. 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt s-a întrunit zilnic, conform prevederilor legale, în ședințe extraordinare, pentru a lua măsurile care se impun. Totodată, pentru gestionarea situațiilor de urgenţă din zona de sud a județului unde s-au înregistrat probleme majore, în comuna Vişina a fost organizat un comandament operațional, coordonat de la fața locului de prefectul de Olt Silviu Neacşu şi comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt. Conform informărilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt, în perioada menţionată au fost înregistrate precipitații, căderi importante de zăpadă și viscol, în unele zone din judeţ, precum comuna Şerbăneşti, stratul de zăpadă atingând chiar şi o jumătate de metru. Şi rafalele de vânt au fost puternice, în zona de sud a judeţului viteza vântului fiind de peste 50 km/h. 

Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă 

Fiecare dintre instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență a luat măsuri în toată această perioadă, iar angajaţii Secției de Drumuri Naționale Slatina au acționat cu 40 de utilaje și au fost folosite 150 tone de material antiderapant și patru tone de material chimic. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Olt, luni după-amiaza pe întreaga rețea de drumuri naționale se circula în condiții de iarnă. „Pe drumurile din centrul și nordul județului partea carosabilă este curată, parțial acoperită cu un strat de zăpadă tocată de 1 – 2 cm, iar pe cea din sud, unde a fost viscol, pe alocuri sunt semnalate straturi de zăpadă bătătorită și înghețată, alternând cu zăpadă tocată de până la 4 cm”, se precizează într-un comunicat remis de Prefectura Olt. Datele Consiliului Județean Olt arată că în perioada 6 – 9 ianuarie s-a intervenit pentru deszăpezirea drumurilor județene, luni circulația rutieră desfășurându-se în condiții de iarnă. „S-a acționat cu 56 de utilaje și au fost folosite 990 tone de material antiderapant. „Astăzi (n.red. – luni), la ora 13:30, pe DJ 604, tronsonul Bucinișu – Obârșia este închis și pe DJ 642A, tronsonul Rotunda – Vlădila circulația este blocată. O situație delicată s-a înregistrat în localitatea Obârșia, unde viscolul a blocat mai multe drumuri, însă se acționează permanent pentru deblocarea acestora, autoritățile locale asigurând sprijin populației aflate în dificultate. În acest moment se acționează pe toate sectoarele de drumuri amintite”, se mai arată în comunicat. 

Sute de solicitări la Ambulanţă 

Serviciul Judeţean de Ambulanță Olt a acționat, în toată această perioadă, cu 26 de echipaje, iar cadrele medicale au intervenit la un număr de 340 de solicitări, ambulanțele ajungând în timp util. Stocul de medicamente și materiale sanitare este asigurat, iar ambulanțele sunt în stare de funcționare. În caz de nevoie, potrivit reprezentanţilor Ambulanţei Olt, alte cinci echipaje sunt disponibile, iar în ultimele zile, în zonele greu accesibile, autosanitarele au fost însoțite de echipaje de deszăpezire. Din datele Direcției de Sănătate Publică Olt transmise către Prefectura Olt, la ora actuală există stocuri suficiente de medicamente și materiale sanitare, încălzirea unităților spitalicești este asigurată, iar toate toate unitățile sanitare au fost atenţionate cu privire la asigurarea capacității de cazare pentru cazurile sociale și evitarea, în limita posibilităților, a externărilor în această perioadă. Prefectul Silviu Neacşu a solicitat ca externările să se facă până în ora 12:00 și, preferabil, numai cu însoțitor. „Persoanele cu dializă din zonele afectate au fost transportate în siguranță la unitățile spitalicești din județ, fiind internați. Externarea acestora se va face doar atunci când condițiile meteorologice vor fi favorabile”, se precizează în comunicatul Prefecturii Olt. Potrivit celor declarate de plutonierul major Alin Băsăşteanu, patru dializaţi au plecat din comuna Vădastra cu ambulanţa privată, iar accesul până la Drumul Naţional 54 s-a făcut cu ajutorul utilajelor Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi ale primăriilor din zonă. De aici, cei patru bolnavi au fost transportaţi la Spitalul Municipal Caracal, unde au rămas sub supraveghere medicală. Statisticile arată că în această perioadă sunt monitorizaţi nu mai puţin de 194 de olteni care necesită dializă, dar şi 72 de gravide care ar trebui să nască în luna ianuarie. 

Întreruperi de energie şi cursuri suspendate 

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a populației, luni după-amiaza nu mai erau localități nealimentate. În zilele de vineri și sâmbătă mai multe localități din județul Olt s-au confruntat cu întreruperi colective ale energiei electrice, intervenția echipajelor societății furnizoare efectuându-se cu dificultate. Referitor la cursurile din învățământul preuniversitar, Inspectoratul Școlar Județean Olt a stabilit suspendarea acestora pentru zilele de 9 și 10 ianuarie. În prezent, stocurile cu combustibil pentru încălzirea unităților de învățământ sunt asigurate, iar căile de acces către unitățile școlare sunt viabile.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…