Treceți la conținutul principal

„Mica Unire”, sărbătorită la Slatina

La 24 ianuarie 2017 românii au sărbătorit împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române sau „Mica Unire”. Evenimentul este legat de Alexandru Ioan Cuza, care în 1859 a fost ales domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti. „Mica Unire” a fost sărbătorită şi în Slatina prin desfăşurarea unor manifestări în zona statuii lui Cuza de pe bulevardul care îi poartă numele. 

Sute de slătineni, autorităţi judeţene şi locale, parlamentari, şefi ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne, ai Armatei şi ai instituţiilor deconcentrate, dar şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice, au fost prezenţi pe platoul din faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Pentru ei au fost pregătite de reprezentanţii Primăriei Slatina sute de cocarde tricolore pe care era scris „24 ianuarie 2017”, dar şi steguleţe. Manifestările organizate la Slatina au debutat cu onorul dat de prefectul de Olt Silviu Neacşu gărzii de onoare, momentul fiind urmat de slujba oficiată de un sobor de preoţi şi Preasfinţitul Sebastian Paşcanu, episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost cel care a vorbit despre însemnătatea acestei zile. „Aniversarea acestei zile ne aduce aminte, în fiecare an, că puterea românilor a stat şi va sta întotdeauna sub semnul Unirii. 24 ianuarie este pentru toţi românii, de aici şi de pretutindeni, o zi de mare sărbătoare. Este ziua în care ne amintim de primul mare pas făcut pentru crearea României Moderne. Prin Unirea de la 1859 am dovedit că suntem o naţiune puternică, iar actele de curaj, de patriotism şi responsabilitate ale înaintaşilor noştri să ne fie astăzi călăuză în năzuinţele noastre. Să respectăm această sărbătoare, căci astfel ne respectăm istoria şi ne preţuim înaintaşii. Să ne apărăm valorile pe care le-am moştenit de la ei, eroii patriei care merită cu prisosinţă recunoştinţa noastră”, a precizat prefectul Silviu Neacşu. Mai apoi, organizatorii manifestării dedicate Unirii Principatelor Române, respectiv reprezentanţii Prefecturii Olt, Consiliului Judeţean Olt şi Primăriei municipiului Slatina, au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. După defilarea gărzii de onoare, alcătuită din jandarmi şi pompieri, prin faţa oficialităţilor, pe cântecele patriotice ale fanfarei „Lyra Band” din Slatina, şi ceilalţi participanţi au depus coroane şi jerbe de flori la statuia lui Cuza. Evenimentul s-a încheiat cu o Horă a Unirii, în care s-au prins toţi cei prezenţi, dar şi dansatori ai Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” din Slatina şi chiar domnitorul Alexandru Ioan Cuza, personaj interpretat de actorul local Remus Iordache. Spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta s-a sărbătorit fără sarmale şi vin fiert. Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române au mai avut loc în Caracal şi Corabia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…