Treceți la conținutul principal

Alunecările de teren şi grindina au afectat peste 20 de localităţi oltene, în 2016

Mai multe fenomene hidrometeorologice periculoase s-au manifestat, anul trecut, în judeţul Olt, căderile de grindină şi ploile însemnate cantitativ producând scurgeri de ape de pe versanţi şi revărsări ale cursurilor de apă, secetă, dar şi alunecări de teren.

Potrivit datelor din raportul de activitate al Prefecturii Olt, cinci alunecări de teren s-au înregistrat în 2016 la nivelul judeţului, toate fiind în localităţi rurale: satul Văleni, comuna Văleni – 150 de metri şi o adâncime de aproximativ 30 metri; satul Dejeşti, comuna Vitomireşti – pe o suprafaţă de aproximativ 50 metri pătraţi; sat Raiţiu, comuna Curtişoara, Drumul Comunal 8 – pe o suprafaţă de 5 hectare; comuna Teslui, Drumul Judeţean 546, kilometrul 117+350 – pe o lungime de 200 metri şi satul Mănuleşti, comuna Sâmbureşti – 250 de metri şi o adâncime de 60 metri. Comisiile judeţene care s-au deplasat la faţa locului au dispus autorităţilor locale realizarea de expertize tehnice de specialitate şi luarea măsurilor ce se impun pentru limitarea efectelor acestora. Ploile abundente, precum şi căderile de grindină au afectat, de asemenea, 17 localităţi oltene: Bălteni, Brastavăţu, Bucinişu, Coloneşti, Dobreţu, Izbiceni, Morunglav, Movileni, Obârşia, Osica de Jos, Potcoava, Redea, Rotunda, Tia Mare, Valea Mare, Vulpeni şi Vultureşti. „Au fost înregistrate pagube însemnate atât în infrastructura locală (n.red. – străzi, drumuri, obiective socio-economice, etc.), cât şi în răndul proprietarilor de locuinţe (n.red. – acoperişuri case şi anexe gospodăreşti). Pagube importante au fost înregistrate la culturile agricole care au fost grav afectate de căderile de grindină, dar şi de secetă. La nivelul judeţului Olt seceta prelungită înregistrată în vara anului a afectat o mare parte din culturile agricole. Pagubele înregistrate producătorilor agricoli au fost centralizate şi transmise Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către Direcţia pentru Agricultură Olt”, se precizează în raportul de activitate al Prefecturii Olt. Pentru evaluarea şi inventarierea pagubelor produse ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice s-au întocmit rapoarte de sinteză aprobate în şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi, ulterior, înaintate ministerelor de resort. Pagubele constatate au fost estimate la valoarea de 13.346,625 mii lei şi se prezintă astfel: precipitaţii abundente – comuna Vultureşti, satele Vultureşti, Dienci, Valea lui Alb şi Vlăngăreşti (726,13 mii lei), comunele Dobreţu şi Vulpeni (124,68 mii lei), comuna Movileni (130,88 mii lei); monitorizare dig Potelu – Corabia (7,99 mii lei); grindină şi ploi torenţiale – comunele Bucinişu, Izbiceni, Morunglav, Obârşia şi Tia Mare (11.519,345 mii lei); comunele Rotunda, Bucinişu şi Redea (289,4 mii lei); grindină – oraşul Potcoava, comunele Bălteni, Brastavăţu, Coloneşti, Osica de Jos şi Valea Mare (548,2 mii lei).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…