Treceți la conținutul principal

Ziua Naţională a României, sărbătorită la Slatina

98 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia şi o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial s-au împlinit pe 1 Decembrie 2016, iar zeci de oficialităţi locale şi judeţene, precum şi peste o mie de slătineni, au participat la manifestările organizate de reprezentanţii Primăriei municipiului Slatina. 

Anul acesta, activităţile dedicate Unirii de la 1918 şi Zilei Naţionale a României s-au desfăşurat joi la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Slatina, dar şi pe esplanada din centrul urbei, şi au debutat în jurul orei 10:00. Manifestările prilejuite de această zi au început onorul dat de prefectul de Olt Silviu Neacşu gărzii de onoare, momentul fiind urmat de slujba oficiată de Preasfinţitul Sebastian Paşcanu, episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi un sobor de preoţi. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost cel care a dat apoi citire mesajului transmis, cu prilejul Zilei Naţionale, de premierul Dacian Cioloş, iar solistul Gabriel Zăvoeanu de la Ansamblul Profesionist „Doina Oltului” Slatina a interpretat piesa „Noi suntem români”. Pe lângă zecile de autorităţi, la acest eveniment au mai luat parte şi componenţi ai Ansamblului Folcloric „Brâuleţul” de la Pârşcoveni, precum şi dansatori de la „Doina Oltului”. Manifestările dedicate Zilei României au continuat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar aici amintim reprezentanţii Prefecturii, Consiliului Judeţean Olt, Primăriei municipiului Slatina, Armatei Române, veteranii de război, conducerile instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu, delegaţia româno-americană de la Baza Militară 99 Deveselu, directorii instituţiilor deconcentrate, preşedinţii şi membrii filialelor din judeţ ale partidelor politice, dar şi o parte dintre parlamentarii Oltului. Garda de onoare, alcătuită din militari ai Armatei, iar aici vorbim despre militarii de infanterie din cadrul Unităţii Militare 02628 Caracal, şi „Scorpionii Negri” din cadrul UM 01266 Craiova, jandarmi şi pompieri din Olt, dar şi autospecialele acestora şi ale Direcţiei Judeţene de Informaţii Olt, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Poliţiei Locale Slatina, a defilat prin faţa oficialităilor, iar la final acestea au salutat Fanfara Lyra Band a Primăriei Slatina. 

O mie de porţii de fasole şi cârnaţi pentru slătineni 

Reprezentanţii Primăriei Slatina le-au oferit celor prezenţi la manifestări insigne în culorile naţionale şi steguleţe tricolore, iar în jurul orei 11:00, pe Esplanadă, au fost distribuite o mie de porţii de iahnie de fasole, cârnaţi şi murături, precum şi vin fiert. Deşi s-au pregătit o mie de porţii cu mâncare, numărul acestora cu siguranţă s-a suplimentat ţinând cont că slătinenii au fost prezenţi pe esplanadă într-un număr impresionant. „Astăzi (n.red. - joi), de 1 Decembrie, nu pot să transmit decât un singur mesaj: «La mulţi ani, slătineni!, La mulţi ani, români!, La mulţi ani, România!». Mă bucur că Dumnezeu ne-a dat după sufletul nostru, al românilor, o zi superbă, o zi extraordinară, chiar dacă a fost pic mai frig, soarele a strălucit deasupra Slatinei şi deasupra întregii Românii. La mulţi ani, România, încă odată! Cu prilejul acestei zile, am pregătit peste o mie de porţii de fasole cu cârnaţi. Ca în fiecare an, şi Slatina, ca şi România, a pregătit de 1 Decembrie această fasole tradiţională cu cârnaţi. Într-adevăr, au fost mai mulţi oameni decât porţii, nu a fost nicio problemă, am suplimentat porţiile fără doar şi poate, şi nimeni nu a plecat fără să-şi ia porţia de mâncare”, a precizat Emil Moţ, primarul Slatinei. Aproximativ 8.000 de lei au cheltuit autorităţile pentru organizarea acestor evenimente. 

Eveniment neplăcut pe esplanadă 

Chiar dacă la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României toată lumea ar fi trebuit să se distreze şi să se simtă bine, la Slatina s-a înregistrat şi un eveniment neplăcut. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale Slatina, una dintre persoanele care tocmai primise porţia de fasole şi cârnaţi, pe care o servea la masă, a suferit o criză de epilepsie şi a fost nevoie de intervenţia cadrelor de pe ambulanţa privată care asigura asistenţa medicală la activităţile de pe esplanadă. „Este vorba de o femeie din oraşul Drăgăneşti Olt, om al străzii, care îşi face veacul pe la noi prin oraş. A făcut o criză de epilepsie, a fost stabilizată de cadrele medicale de pe ambulanţa privată care a fost în zonă, iar mai apoi au fost solicitate să intervină şi cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt”, a declarat Adrian Pop, directorul Poliţiei Locale Slatina.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…