Treceți la conținutul principal

Oltul, primul loc ca prezenţă la vot

Aproape jumătate dintre oltenii cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne pentru a-şi alege senatorii şi deputaţii, Oltul clasându-se pe primul loc la nivel de ţară ca prezenţă la urne. (SURSA: evenimentdeolt.ro) 

La nivel naţional prezenţa a fost de 39,49%, cea mai ridicată participare la vot înregistrându-se în Olt – 47,16%, urmat de Teleorman, cu 46,30% şi Dolj, cu 45,06%. Potrivit datelor Biroului Electoral Central, în cele 379 secţii amenajate la nivel de judeţ au votat 176.804 persoane, din care 14.102 pe listele suplimentare şi 2.175 prin intermediul urnei mobile. În două secţii din judeţ prezenţa a fost de peste 100%. La secţia 156 din comuna Coloneşti s-a înregistrat o prezenţă de 109,41%, din totalul de 186 votanţi 104 fiind pe listele permanente, 75 pe listele suplimentare, iar 7 prin intermediul urnei mobile. Cea de-a doua secţie cu participare numeroasă a fost secţia 115 din Scorniceşti, unde prezenţa a fost de 104,67% - din totalul de 919 votanţi, 554 au fost pe listele permanente, iar 365 pe listele suplimentare. Participări ridicate la vot s-au mai înregistrat în secţia 130 din comuna Bărăşti – 98,33%, secţia 246 din comuna Milcov – 96,62% şi secţia 329 din Tătuleşti – 93,44%. 

Peste 500 de pacienţi au votat la spitalele din Slatina şi Caracal 

Peste 500 de pacienţi internaţi în spitalele din municipiile Slatina şi Caracal au solicitat urna mobilă pentru a vota la alegerile parlamentare de duminică. Potrivit celor declarate de Elena Vişan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, 330 de pacienţi internaţi în unitatea medicală şi-au exprimat dorinţa de a vota la alegerile pentru camera Deputaţilor şi Senat. „Din totalul de aproximativ 500 de pacienţi internaţi la noi în spital, 330 de bolnavi, dintre care 40 sunt de la Secţia de Pneumologie a spitalului din Scorniceşti, au completat cereri şi au votat cu ajutorul urnelor mobile de la patru secţii de votare arondate din cele două localităţi”, a precizat managerul Vişan. Medicul Daniela Buiculescu, directorul Spitalului Municipal Caracal, a declarat la rândul său că 194 de pacienţi din totalul de peste 200 internaţi în unitatea sanitară au vrut să voteze la alegerile de duminică, pentru ei fiind adusă urna mobilă de la secţia de votare la care spitalul este arondat. 

Urna mobilă, solicitată şi de arestaţi Viitorii deputaţi şi senatori care vor reprezenta interesele cetăţenilor în Parlamentul României au fost aleşi şi de cei aflaţi în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt. Comisarul şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al inspectoratului, a precizat că un număr de 14 arestaţi din totalul celor 25 aflaţi în spatele gratiilor şi-au exprimat dorinţa de a vota la alegerile parlamentare, pentru ei fiind adusă urna mobilă de la secţia de votare la care IPJ Olt este arondat. 

Preşedinte de secţie, amendat şi exclus din corpul experţilor electorali 

În ziua alegerilor, Valentina Dorobanţu, preşedintele secţiei de votare 291 din Rotunda, a fost amendată de IPJ Olt cu 4.500 de lei pentru încălcarea legii electorale şi exclusă de AEP din corpul experţilor electorali, fiind înlocuită azi cu locţiitorul. Decizia BEJ Olt a venit în urma unei plângeri a PNL, prin care s-a sesizat că preşedintele secţiei de votare a promovat pe pagina sa personală de facebook imaginea unui candidat PSD, la plângere fiind anexat şi un prin screen al paginii. "Admite plângerea formulată de PNL Olt, ca fiind întemeiată. Se ia act de excluderea doamnei Dorobanţu Valentina din Corpul experţilor electorali, respectiv din funcţia de preşedinte al secţiei de votare nr. 291 Rotunda. Se dispune înlăturarea doamnei Dorobanţu Valentina din cadrul Biroului electoral al secţiei de votare nr. 291 Rotunda, urmând ca atribuţiile acesteia să fie preluate de către domnul Ştefănescu Gheorghe, locţiitor", se precizează în decizia BEJ Olt. 

PSD a câştigat alegerile 

Potrivit exit-poll-urilor prezentate de televiziuni, câştigător al alegerilor parlamentare este PSD, cu peste 45%. 
Exit-Poll IRES, prezentat de Digi24 
PSD - 45,4% 
PNL – 21% 
USR - 9,4% 
UDMR - 6,8% 
ALDE - 6,4% 
PMP - 4,7% 
PRU - 2,5% 
EXIT – POLL CURS AVANGARDE, prezentat de Antena 3 
Camera Deputaților 
PSD: 45,5% 
PNL: 21,7% 
USR: 8,5% 
ALDE: 6% 
PMP: 6% 
UDMR: 6% 
PRU: 2,5% 
PAN: 1,1% 
Altul: 2,7% 
Senat 
PSD: 45,2% 
PNL: 21,8% 
USR: 8,9% 
ALDE: 6,5% 
PMP: 6% 
UDMR: 6% 
PRU: 2,5% 
PAN: 1,1% 
Altul: 2,0%

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…