Treceți la conținutul principal

Oamenii culturii oltene, recompensaţi în cadrul unei gale de excepţie

Cultura olteană a fost la rang de cinste şi în cursul anului 2016, iar acest lucru nu a trecut neobservat de reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt. Oamenii de cultură ai Oltului au fost premiaţi joi în cadrul unei gale de excepţie care s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi de seamă. 

Evenimentul cultural artistic, ajuns la cea de-a treia ediţie, a avut loc în sala de spectacole a Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din municipiul Slatina, cu începere de la ora 13:00, Florian Dumitrescu, directorul CJCPCT Olt, avându-i alături pe el pe Virgil Delureanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, primari ai mai multor localităţi oltene, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale din judeţ. Cu toţii au asistat la un spectacol de gală extraordinar, în cadrul căruia au fost înmânate peste 40 de premii pentru cei mai valoroşi oameni de cultură olteni care au promovat judeţul nu doar în ţară, ci şi în străinătate. Printre cei care au primit diplome de excelenţă şi premii în bani s-au numărat meşteri populari, artişti, formaţii şi ansambluri folclorice, coregrafi, instructori, precum şi primari care au făcut cunoscut numele judeţului Olt în lume. „Gala anuală a culturii oltene s-a bucurat şi în acest an de succes, instituţia pe care eu o reprezint premiind artişti plastici, meşteri populari, interpreţi de muzică populară – vocali şi instrumentişti, ansambluri folclorice, directori de cămine culturale, primari merituoşi care au făcut cinste judeţului Olt în concursurile la care au participat atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Aproximativ 45 de persoane şi formaţii s-au premiat, valoare premiilor fiind de 11.800 de lei. Premiile nu sunt mari, dar este o recompensă pe care o merită cu prisosinţă cei care duc mai departe tradiţiile şi obiceiurile frumoase ale judeţului Olt. Fără primarii de toată isprava care, împreună cu reprezentanţii Consiliului Local, reuşesc să ducă mai departe tradiţiile folclorice din comunele pe care le administrează, mulţi dintre artiştii locali nu ajungeau atât de sus, motiv pentru care în cadrul galei am premiat şi cinci primari din judeţ, respectiv cei din Nicolae Titulescu, Giuvărăşti, Şopârliţa, Sâmbureşti şi Cezieni, deşi ar merita mult mai mulţi. Premiul este foarte mic, dar admiraţia pentru aceşti edili minunaţi este mult mai mare”, a precizat Florian Dumitrescu, directorul CJCPCT Olt. De asemenea, Virgil Delureanu, vicepreşedintele CJ Olt, a ţinut să mulţumească primarilor care fac mari eforturi pentru a sprijini organizarea unor manifestări locale, dar şi pentru a trimite formaţiile şi ansamblurile folclorice, şi nu doar pe acestea, la diverse evenimente ce se desfăşoară în judeţ, în ţară sau în străinătate. Mulţi dintre laureaţii galei au fost protagoniştii unui frumos spectacol, din care nu au lipsit momentele amuzante de teatru, cântecul popular şi jocul căluşăresc. La Gala Premiilor CJCPCT Olt şi-au dat concursul copiii de la Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, dar şi din localităţile Giuvărăşti, Gârcov, Vâlcele, Potcoava, Fărcaşele, Şopârliţa, Tia Mare, Curtişoara, Ghimpeţeni, Obârşia şi Cezieni.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…