Treceți la conținutul principal

Eroii căzuţi la Revoluţie, comemoraţi la Slatina

27 de ani s-au împlinit în 2016 de la Revoluţia din ’89 în care şi-au pierdut viaţa şi peste zece olteni. 22 decembrie 1989 a fost ziua în care au avut loc proteste, lupte de stradă şi demonstraţii care au dus la sfârşitul regimului comunist din ţară şi la căderea celui care până atunci a fost şeful României, dictatorul Nicolae Ceauşescu. 

De atunci, România a devenit o ţară liberă. An de an, pe 22 decembrie, în municipiul Slatina sunt comemoraţi eroii martiri căzuţi la Revoluţia din decembrie ’89, în memoria oltenilor care şi-au pierdut viaţa în luptele date în ţară fiind ridicată o troiţă pe platoul din faţa Casei de Cultură a Tineretului. Astfel, joi, în faţa Troiţei Eroilor Revoluţiei din Slatina vor avea loc, în intervalul orar 09:40 – 11:00, manifestările dedicate împlinirii a 27 de ani de la victoria împotriva comunismului, la care sunt aşteptate să participe autorităţi locale şi judeţene, revoluţionari, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai instituţiilor deconcentrate şi ai filialelor partidelor politice din judeţ. Oficialităţile vor depune la troiţa, care anul trecut a fost restaurată, coroane şi jerbe de flori, pentru a-i omagia pe eroii martiri de la Revoluţia din decembrie ’89. Potrivit datelor de pe placa comemorativă a troiţei din faţa Casei de Cultură a Tineretului Slatina, atunci şi-au pierdut viaţa şi 11 locuitori ai judeţului: sublocotenent Ion Argherie din Rotunda, maior Andrei Burcea din Caracal, Adrian Călin din Vlădila, sublocotenent Nicolae Ciobanu din Tufeni, Silviu Motohan din Traian, sublocotenent Victor Olaru din Pârşcoveni, sublocotenent Daniel Gh. Popa din Comani – Drăgăneşti Olt, Gheorghe Ioan Radu din Slătioara, Ion Sasu din Slatina, sublocotenent Iancu Sîrbulescu din Obârşia şi Doru Surghe din Vişina.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…