Treceți la conținutul principal

Copiii din Dobroteasa, ambasadori ai Unirii la Alba Iulia

Membrii Ansamblului Folcloric „Junii Dobrotesei” din comuna Dobroteasa au reprezentat cu cinste judeţul Olt la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional „Ambasadorii Unirii”, desfăşurat în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie la Alba Iulia, capitala Marii Uniri de la 1918. Ansamblul oltean s-a întors acasă cu trei premii I.

Evenimentul cultural artistic a debutat, aşa cum ne-am obişnuit deja, cu o frumoasă paradă a portului popular, care s-a desfăşurat pe traseul Bulevardul Transilvaniei – Parcul Unirii – Sala Unirii, locaţie în care copiii din diferite regiuni istorice ale ţării s-au prezentat în faţa oficialităţilor din Alba, pentru a da citire mesajele lor de Ziua României. În holul central de la Alba Mall, ansamblurile folclorice de copii din judeţele Alba, Arad, Iaşi, Olt, Bihor, Maramureş şi Sălaj au susținut deja tradiţionalul spectacol de cântece și dansuri populare românești intitulat „Decembrie – Columnă a Unirii”. Ansamblul „Junii Dobrotesei” a prezentat în faţa juriului o suită mixtă, un dans de fete şi cunoscutul dans bărbătesc căluşul, dar şi solistul dansator Cristian Rizea de la Palatul Copiilor „Adrian Băran” din municipiul Slatina şi solista vocală Nicoleta Iordache de la Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni, ca şi colaboratori ai ansamblului. În final, juriul a deliberat şi a acordat trei premii I copiilor din Olt: „Junii Dobrotesei” din Dobroteasa la secţiunea ansambluri, căluşarul Cristian Rizea la solişti dansatori şi Nicoleta Iordache la solişti vocali. Performanţele copiilor se datorează instructorului coregraf Sandu Rizea, directorului ansamblului Iulian Vladu, coordonatorului ansamblului Ion Crăciunescu, primarul din Dobroteasa, precum şi profesorului Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina, cel datorită căruia membrii ansamblului au fost prezenţi la Alba Iulia. Copiii din Dobroteasa s-au numărat şi printre oamenii prezenţi la Serbările Unirii din Piaţa Cetăţii, desfăşurate de Ziua Naţională. 

Decembrie, o lună încărcată pentru ansamblurile din Olt 

Luna decembrie este luna cadourilor, iar ansamblurile folclorice din judeţul Olt sunt prezente în mai multe zone ale ţării pentru a marca venirea sărbătorilor de iarnă. În aceste zile, Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni este prezent la Târgul de Crăciun din Brăila, care se va desfăşura inclusiv în ziua de Sfântul Nicolae, iar Ansamblul „Căluşarii Slatinei” al Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina va evolua la Festivalul Tradiţiilor de Iarnă „Cum e datina străbună” desfăşurat la Sighetu Marmaţiei în perioada 16 – 18 decembrie 2016. De asemenea, mai multe ansambluri folclorice oltene vor fi prezente la Târgul de Crăciun de la Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Dacă duminică Ansamblul „Plaiurile Sâmbureştiului” din Sâmbureşti a evoluat pe scenă, în zilele de 10, 17 şi 24 decembrie în Capitală vor juca copiii din ansamblurile folclorice „Cununa” din Şopârliţa, „Hora Florilor” din Osica de Jos şi „Danubius” din Corabia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…