Treceți la conținutul principal

Copiii din Dobroteasa, ambasadori ai Unirii la Alba Iulia

Membrii Ansamblului Folcloric „Junii Dobrotesei” din comuna Dobroteasa au reprezentat cu cinste judeţul Olt la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional „Ambasadorii Unirii”, desfăşurat în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie la Alba Iulia, capitala Marii Uniri de la 1918. Ansamblul oltean s-a întors acasă cu trei premii I.

Evenimentul cultural artistic a debutat, aşa cum ne-am obişnuit deja, cu o frumoasă paradă a portului popular, care s-a desfăşurat pe traseul Bulevardul Transilvaniei – Parcul Unirii – Sala Unirii, locaţie în care copiii din diferite regiuni istorice ale ţării s-au prezentat în faţa oficialităţilor din Alba, pentru a da citire mesajele lor de Ziua României. În holul central de la Alba Mall, ansamblurile folclorice de copii din judeţele Alba, Arad, Iaşi, Olt, Bihor, Maramureş şi Sălaj au susținut deja tradiţionalul spectacol de cântece și dansuri populare românești intitulat „Decembrie – Columnă a Unirii”. Ansamblul „Junii Dobrotesei” a prezentat în faţa juriului o suită mixtă, un dans de fete şi cunoscutul dans bărbătesc căluşul, dar şi solistul dansator Cristian Rizea de la Palatul Copiilor „Adrian Băran” din municipiul Slatina şi solista vocală Nicoleta Iordache de la Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni, ca şi colaboratori ai ansamblului. În final, juriul a deliberat şi a acordat trei premii I copiilor din Olt: „Junii Dobrotesei” din Dobroteasa la secţiunea ansambluri, căluşarul Cristian Rizea la solişti dansatori şi Nicoleta Iordache la solişti vocali. Performanţele copiilor se datorează instructorului coregraf Sandu Rizea, directorului ansamblului Iulian Vladu, coordonatorului ansamblului Ion Crăciunescu, primarul din Dobroteasa, precum şi profesorului Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina, cel datorită căruia membrii ansamblului au fost prezenţi la Alba Iulia. Copiii din Dobroteasa s-au numărat şi printre oamenii prezenţi la Serbările Unirii din Piaţa Cetăţii, desfăşurate de Ziua Naţională. 

Decembrie, o lună încărcată pentru ansamblurile din Olt 

Luna decembrie este luna cadourilor, iar ansamblurile folclorice din judeţul Olt sunt prezente în mai multe zone ale ţării pentru a marca venirea sărbătorilor de iarnă. În aceste zile, Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni este prezent la Târgul de Crăciun din Brăila, care se va desfăşura inclusiv în ziua de Sfântul Nicolae, iar Ansamblul „Căluşarii Slatinei” al Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina va evolua la Festivalul Tradiţiilor de Iarnă „Cum e datina străbună” desfăşurat la Sighetu Marmaţiei în perioada 16 – 18 decembrie 2016. De asemenea, mai multe ansambluri folclorice oltene vor fi prezente la Târgul de Crăciun de la Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Dacă duminică Ansamblul „Plaiurile Sâmbureştiului” din Sâmbureşti a evoluat pe scenă, în zilele de 10, 17 şi 24 decembrie în Capitală vor juca copiii din ansamblurile folclorice „Cununa” din Şopârliţa, „Hora Florilor” din Osica de Jos şi „Danubius” din Corabia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Grefierii Judecătoriei Slatina şi-au întrerupt activitatea

După ce judecătorii de la Tribunalul Olt şi Judecătoria Slatina s-au alăturat colegilor din ţară şi au protestat pentru remedierea problemelor existente în sistemul judiciar, de luni şi grefierii şi personalul conex din cadrul Judecătoriei Slatina îşi întrerup activitatea zilnic, timp de două ore. 
Săptămâna trecută, magistraţii celor două instanţe de judecată oltene au intrat în sălile de judecată purtând banderole albe la mâna stângă. Motivul pentru care au recurs la această formă de protest este cel referitor la implementarea, de către mai marii Justiţiei, unui set de măsuri care să conducă la o „justiţie eficientă, modernă şi de calitate”. Pentru că problemele existente nu au fost deocamdată remediate, la Judecătoria Slatina, de luni, sunt judecate numai cauzele urgente. Între timp, grefierii şi personalul conex din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată au recurs şi ei la o formă de protest. Astfel, de luni, 19 septembrie, vor întrerupe activitatea în cadrul Judecătoriei Slatina, …

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…