Treceți la conținutul principal

Căluşarii de la „Doina Oltului”, în turneu pe meleagurile Chinei

La invitaţia filialei din Beijing a Institutului Cultural Român, căluşarii Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” din municipiul Slatina, dar şi rapsodul Ion Creţeanu, directorul ansamblului, şi îndrăgita interpretă de muzică populară Ileana Lăceanu, colaborator al ansamblului, susţin un turneu de nouă zile în China. 

Delegaţia a plecat către destinaţie, respectiv Beijing, luni dimineaţa, zborul cu avionul fiind unul extrem de lung, de peste 7.000 de kilometri. O singură escală vor face cei 12 căluşari de la „Doina Oltului”, cobzarul Ion Creţeanu şi cântăreaţa Ileana Lăceanu până în China, aceasta fiind în Qatar, la Doha. În Republica Populară Chineză, oltenii vor susţine mai multe spectacole de promovare a baladei, doinei şi căluşului românesc. Trupa de dansatori aparține secției muzicale a Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” Slatina, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Olt, și va prezenta în faţa publicului din China, dar şi a micilor comunităţi de români de aici, „Călușul”, „Dansul bărbătesc din Valea Dunării”, precum și „Dansul fecioresc”, dansuri reprezentative ale folclorului românesc. Potrivit site-ului Institutului Cultural Român, reprezentanţii filialei din Beijing organizează spectacolul de cântec și dans tradițional românesc „Călușul și dansul bărbătesc românesc”, în cadrul căruia vor evolua căluşarii şi soliştii Ion Creţeanu şi Ileana Lăceanu, la Academia de Dans din Beijing, în data de 21 decembrie, la National Centre for Performing Arts, Blossom Hall, în data de 22 decembrie 2016, cu ocazia evenimentului „Ziua Porților Deschise la NCPA”, și la Hefei, în zilele de 24 și 26 decembrie, la Centrul de Arte din Hefei și la Teatrul Național din Hefei. Aceste spectacole de dans şi cântece vechi româneşti se desfăşoară în China în colaborare cu instituțiile chineze menţionate mai sus. Sunt zeci de ani de când trupa căluşarilor de la „Doina Oltului” a luat fiinţă şi de-a lungul vremii aceasta a fost câştigătoarea Festivalului Internațional de la Dijon din Franța și a Festivalului Mamaia din România. Până acum a realizat turnee în Germania, Belgia, Serbia, Irak, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Rusia, Japonia. Statisticile arată că în județul Olt există 1.700 de copii călușari, care la ora actuală pot evolua pe orice scenă din lume, respectiv 3.000 de tineri care joacă căluşul prin localitățile județului de Rusalii. De-a lungul anilor, mulţi dintre aceşti căluşari au ajuns să evolueze în trupa de dansatori a Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”. Maestrul Ion Creţeanu, directorul ansamblului, a fost primul artist român care a concertat în cel mai nou şi mai modern teatru din China, situat în Piaţa Tiananmen. Spectacolul susţinut de acesta şi taraful din Greceşti s-a bucurat de un real succes, evenimentul cultural artistic fiind organizat de Institutul Cultural Român din Beijin la sfârşitul lunii iunie 2016. De aceea, căluşarii de la „Doina Oltului” au fost invitaţi să susţină până pe 28 decembrie 2016 acest turneu în Republica Populară Chineză.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…