Treceți la conținutul principal

Şenalul navigabil al Dunării din zona Portului Corabia, reabilitat cu fonduri europene

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi va derula în perioada următoare un proiect de întreţinere şi reabilitare a şenalului navigabil al Dunării, în zona Portului Corabia urmând a fi executate lucrări de dragaj capital. 

Lucrările de dragaj vor fi efectuate prin intermediul proiectului SWIM – SMART Waterway Integrated Management, cofinanţat de Uniunea Europeană, prin programul CEF – Connecting Europe Facility, şi nu vor avea loc doar în zona Portului Corabia. Pentru a restabili un cadru de navigaţie bun vor avea loc astfel de lucrări şi de-a lungul altor zone critice din sectorul comun Româno – Bulgar al Dunării, respectiv la Bechet şi podul Calafat – Vidin. Potrivit reprezentanţilor Primăriei oraşului Corabia, proiectul SWIM a fost deja aprobat şi reprezintă o acţiune importantă în implementarea planului de lucru pentru coridorul Rin – Dunăre şi are ca obiectiv principal realizarea unui concept integrat pentru implementarea activităților de relocare a șenalului navigal prin lucrări de dragaj capital. „În cadrul proiectului SWIM se va dezvolta o platforma IT comună pentru implementarea soluțiilor necesare reabilitării șenalului, care vor fi puse în aplicare în comun de către administrațiile de cale navigabilă din România și Bulgaria. Acțiunile pilot de dragaj capital se vor desfășura în zona Portului Corabia pentru îmbunătățirea accesului în port, în zona punctului critic Bechet pentru deschiderea unei traiectorii sustenabile a șenalului, și în zona podului Calafat-Vidin, pentru deschiderea celei de-a doua pase de trece pe sub pod. Pentru realizarea acestor activități pilot, din bugetul proiectului sunt asigurate fondurile necesare achiziționării utilajelor pentru execuția lucrărilor de dragaj capital (n.red – dragă fluvială, ponton, remorcher de manevră și două șalande) și costurile operaționale pentru doi ani”, se precizează într-o adresă primită de autorităţile locale. Valoarea totală a proiectului SWIM se ridică la 12,22 milioane de Euro (n.red. – 55 milioane de lei), perioada de realizare fiind între anii 2016 – 2020. „Anual aveam probleme, mai ales pe timpul verii când Dunărea seca. De-a lungul cursului de apă se formau multe insule de nisip, iar ambarcaţiunile nu mai puteau naviga în dreptul Portului Corabia. Aşadar, suntem încântaţi că acest proiect devine realitate şi în final va începe dragarea Dunării. După atâtea solicitări şi sesizări pe care primarul Iulică Oane le-a făcut către forurile care se ocupă de decolmatarea porturilor dunărene, iată că primim şi veşti bune în contextul în care vrem să introducem Portul Turistic Corabia şi Cetatea Sucidava, recent reabilitate, într-un circuit turistic naţional şi de ce nu internaţional”, a precizat Dan Oltean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia. Deschiderea oficială a proiectului SWIM are loc miercuri la Bucureşti, edilul oraşului Corabia participând la acest eveniment.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…