Treceți la conținutul principal

Poliţiştii olteni, sprijin într-o anchetă româno-germană

Ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurii de combatere a criminalităţii organizate din Olt fac parte dintr-o echipă comună de anchetă româno-germană, constituită cu sprijinul Eurojust, care marţi a destructurat un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani. 

Peste 260 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Poliţiei Române și de la 14 structuri de combatere a criminalităţii organizate, printer care şi Olt, sub coordonarea procurorilor DIICOT Vâlcea, au efectuat 64 de percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi efectuat licitaţii frauduloase, pe site-uri de vânzări de bunuri. Descinderile au avut loc în nouă judeţe, dar şi în municipiul Bucureşti, pentru a destructura gruparea infracţională. În cauză există suspiciunea rezonabilă că în luna aprilie a anului 2015, în Capitală, a fost iniţiat un grup infracţional organizat, format din 74 de suspecți, care a avut ca scop prejudicierea unui număr de peste o mie de persoane vătămate din România, Germania, Cehia, Italia, Franţa, şi nu numai, cu suma de peste 4,5 milioane de euro. „S-a reţinut că grupul infracţional era structurat pe trei paliere: primul era format din coordonatorul reţelei şi alţi membri care racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare; al doilea era format din membri ai grupului infracţional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice şi de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare aşa ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din străinătate puse la dispoziţie de către liderul grupului; al treilea era format din membri denumiţi «săgeţi», care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi străinătate pe care le puneau la dispoziţia grupului, în schimbul unor sume de bani. S-a reţinut că începând cu luna aprilie 2015 membrii grupului infracţional au deschis în acest sens aproximativ 230 conturi în străinătate şi aproximativ 120 de conturi în România”, se precizează într-un comunicat al DIICOT. Potrivit anchetatorilor, coordonatorul grupului infracţional, un bărbat de 28 ani, şi-ar fi însușit 30-35% din fiecare tranzacție, diferenţa fiind primită de autorul fraudei. În urma percheziţiilor domiciliare, 74 de persoane au fost aduse la sediul DIICOT, în vederea audierii. La acţiune au participat un procuror, trei poliţişti germani şi reprezentantul român la Europol, precum și jandarmi. Activitățile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Grefierii Judecătoriei Slatina şi-au întrerupt activitatea

După ce judecătorii de la Tribunalul Olt şi Judecătoria Slatina s-au alăturat colegilor din ţară şi au protestat pentru remedierea problemelor existente în sistemul judiciar, de luni şi grefierii şi personalul conex din cadrul Judecătoriei Slatina îşi întrerup activitatea zilnic, timp de două ore. 
Săptămâna trecută, magistraţii celor două instanţe de judecată oltene au intrat în sălile de judecată purtând banderole albe la mâna stângă. Motivul pentru care au recurs la această formă de protest este cel referitor la implementarea, de către mai marii Justiţiei, unui set de măsuri care să conducă la o „justiţie eficientă, modernă şi de calitate”. Pentru că problemele existente nu au fost deocamdată remediate, la Judecătoria Slatina, de luni, sunt judecate numai cauzele urgente. Între timp, grefierii şi personalul conex din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată au recurs şi ei la o formă de protest. Astfel, de luni, 19 septembrie, vor întrerupe activitatea în cadrul Judecătoriei Slatina, …

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…