Treceți la conținutul principal

S-a încheiat festivalul „Oltenii & restu’ lumii”

A XXII-a ediţie a Festivalului naţional de umor şi caricatură „Oltenii & restu’ lumii” a ajuns la final. De joi şi până duminică, slătinenii, şi nu doar ei, au avut parte de patru zile în care voia bună a fost la ea acasă, întregul eveniment bucurându-se de un real succes. 

Esplanada, Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” şi Şcoala de Poliţie Slatina au găzduit evenimente care mai de care mai inedite. Spectacolele de muzică populară şi uşoară oferite de ansamblurile folclorice din judeţ, ansamblurile etniilor invitate – tătari, macedoni, bulgari, aromâni, ruşi lipoveni şi greci, dar şi de copiii de la Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt pe esplanadă au fost pe placul publicului, care a îndurat ploaia şi frigul din ultimele zile. De asemenea, Centrul Cultural Slatina a fost locul în care au avut loc spectacole de muzică, umor şi caricatură, concursul de recitaluri dramatice de umor, lansări de carte, un salon de fotografie umoristică, o caravană a filmului românesc destinată atât adulţilor, cât şi copiilor, dar şi premiera teatrală „Amadeus” de Peter Shaffer, în regia lui Toma Enache, în care au jucat actorii Ion Dichiseanu, cel declarat personalitatea Festivalului „Oltenii & restu’ lumii” şi oltean permanent, Eugen Cristea, Victoria Cociaş, George Piştereanu, Tomi Cristin. Concursul de epigrame, dar şi expoziţiile de caricatură au avut şi ele locul lor în cadrul acestei manifestări, acestea desfăşurându-se la Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor „Nicolae Golescu” Slatina şi bibliotecă. Pe lângă Ion Dichiseanu, un alt mare actor comediant al României a fost invitat la festivalul de la Slatina, acesta fiind Andrei Duban. Vama oltenească, târgul meşterilor populari tradiţionali, târgul producătorilor alimentari din Olt şi din ţară, butoiul cu vin şi glume de la mustăria „La căţaua leşinată”, atribuirea de funcţii şi (i)responsabilităţi în târg, birourile mobile de paşapoarte, salonul oltenesc de înfrumuseţare şi concursurile ad-hoc de bancuri, trasul de sfoară şi mâncatul prazului au făcut parte şi ele din această ediţie a Festivalului „Oltenii & restu’ lumii”, de la care nu au lipsit parcul de distracţii pentru cei mici, grătarele cu mici şi pastramă sau locaţiile în care s-au gătit diferite feluri de mâncare şi preparate tradiţionale din mai multe zone ale ţării. Pe scena amenajată pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor Slatina au fost în spectacol şi îndrăgiţi artişti din România, fie că vorbim de comici, solişti de muzică populară şi uşoară. Îi amintim aici pe cei de la Grupul Vouă cu spectacolul „Reţeta de râs”, Grupul „Alutus”, cantautorul Ion Popa, Puya, Dorian Popa, Lora, Ansamblul Profesionist „Doina Oltului” Slatina cu invitaţii săi speciali Nineta Popa, Dumitru Fărcaş, Cristian Fodor, Ion Creţeanu, Mediterranean Dansa – Figueres Spania, DJ Project şi Andra. Organizatorii principali ai festivalului din acest an au fost Primăria şi Consiliul Local Slatina, împreună cu Consiliul Judeţean Olt, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…