Treceți la conținutul principal

Artiştii „Doina Oltului”, în spectacol la Institutul Cultural Român din Bucureşti

Ansamblul Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiționale „Doina Oltului” din Slatina, al cărui director este rapsodul Ion Crețeanu, va susține marți, 4 octombrie, cu începere de la ora 18:30, spectacolul extraordinar „Cântece şi dansuri tradiţionale româneşti” la Institutul Cultural Român din București. 

Pe scenă, timp de o oră şi jumătate, vor urca şi vor susţine recitaluri îndrăgiţii interpreţi de muzică populară Ileana Lăceanu, Maria Ghinea, Ștefania Strejescu, Cătălin Bărbulescu, Gabriel Zăvoeanu, Carmen Budulan, precum și instrumentiștii Cristian Dumitru - vioară, Ștefan Dicu - fluier, caval, cimpoi, Adrian Ioniță - țambal şi George Dumitru - contrabas. Momentele muzicale specifice repertoriului din vatra satului românesc vor alterna cu reprezentații de dans tradițional – călușul, dansul fecioresc, etc. – oferite de dansatorii ansamblului. Considerat unul dintre cei mai mari cobzari români, rapsodul Ion Crețeanu va susţine, la rândul său, un spectacol de doine, balade şi cântece de cătănie. Accesul publicului la concertul susţinut de artiştii slătineni este liber, în limita locurilor disponibile. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Beijing, Ion Creţeanu, directorul de la „Doina Oltului”, împreună cu o parte dintre membrii orchestrei ansamblului profesionist din Slatina, dar şi cu doi solişti instrumentişti ai tarafului din comuna doljeană Greceşti a susținut două spectacole în China, pe 30 iunie 2016, la National Centre for Performing Arts din Piața Ti An Men, și pe 2 iulie 2016 la Beijing International Studies University. Colaborarea cu Institutul Cultural Român continuă, iar în anul 2017 Ansamblul Profesionist „Doina Oltului” va susține un turneu de o lună în China, începând cu data de 6 martie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Grefierii Judecătoriei Slatina şi-au întrerupt activitatea

După ce judecătorii de la Tribunalul Olt şi Judecătoria Slatina s-au alăturat colegilor din ţară şi au protestat pentru remedierea problemelor existente în sistemul judiciar, de luni şi grefierii şi personalul conex din cadrul Judecătoriei Slatina îşi întrerup activitatea zilnic, timp de două ore. 
Săptămâna trecută, magistraţii celor două instanţe de judecată oltene au intrat în sălile de judecată purtând banderole albe la mâna stângă. Motivul pentru care au recurs la această formă de protest este cel referitor la implementarea, de către mai marii Justiţiei, unui set de măsuri care să conducă la o „justiţie eficientă, modernă şi de calitate”. Pentru că problemele existente nu au fost deocamdată remediate, la Judecătoria Slatina, de luni, sunt judecate numai cauzele urgente. Între timp, grefierii şi personalul conex din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată au recurs şi ei la o formă de protest. Astfel, de luni, 19 septembrie, vor întrerupe activitatea în cadrul Judecătoriei Slatina, …

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…