Treceți la conținutul principal

Zeci de unităţi şcolare oltene nu sunt autorizate împotriva incendiilor

Multe dintre unităţile de învăţământ existente în judeţul Olt continuă să funcţioneze şi în noul an şcolar fără a avea autorizaţie sanitară de funcţionare. Mai grav este că peste 50 dintre unităţile şcolare oltene au nevoie în continuare de obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. 

În perioada premergătoare începerii anului școlar 2016-2017, reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, împreună cu responsabilii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, au desfășurat activități de inventariere a clădirilor în care funcționează unități de învățământ. „Angajaţii inspectoratului derulează permanent acțiuni de îndrumare, verificare și control la unitățile de învățământ, punându-se accent pe identificarea și remedierea disfuncționalităților din domeniul apărării împotriva incendiilor. În urma acţiunilor întreprinse înainte de începerea noului an şcolar, a rezultat faptul că din cele 486 de unități de învățământ existente în județ, 408 nu necesită obținerea autorizației privind securitatea la incendiu, întrucât nu s-au efectuat modificări constructive sau au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu”, a precizat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al pompierilor din judeţ. La ora actuală, din totalul clădirilor în care funcţionează unităţi şcolare doar 23 au solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu. Statisticile pompierilor olteni mai arată că în cazul altor 55 de unități de învățământ este necesară obținerea avizului/autorizației de securitate la incendiu. „Autorizația de securitate la incendiu pentru o construcție este documentul care certifică faptul că, la momentul punerii în funcțiune, este îndeplinită cerința fundamentală «securitate la incendiu» impusă de legislația în vigoare. Autorizația conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, dreptul de a le pune în funcțiune și de a le exploata. Obligația solicitării autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției”, a adăugat reprezentantul ISU Olt. Potrivit aceleiaşi surse, termenul până la care persoanele fizice sau juridice care dețin construcții și amenajări ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu pot obține acest document este 30 iunie 2017 (n.red. – conform Ordonanţei Guvernului 17/2016). „Până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu aparține în exclusivitate beneficiarilor investiţiilor”, a mai menţionat plutonierul major Băsăşteanu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…